open-navfaktor-logo
search
Sezonska gripa
Drljević o nabavci vakcina: Epidemiološkom situacijom se bave i oni koji nemaju pojma, prijeti nam scenarij iz Bergama
Vakcinacija protiv sezonske gripe u Bosni i Hercegovini trebala bi početi tokom oktobra ili što je, barem zasad izvjesnije, početkom novembra.
30.09.2020. u 17:55
get url
text

Prema zvaničnim podacima, bit će nabavljeno približno 65.000 doza, 40.000 u FBiH i 25.000 u RS-u, što znači da će biti vakcinisano nešto više od dva posto od ukupnog broja stanovništva. Malo ili dovoljno? U Hrvatskoj, koja ima 4,3 miliona stanovnika (BiH prema popisu iz 2013. ima 3,5 miliona), naručeno je 590.000 vakcina, skoro deset puta više nego u našoj državi. U odnosu na prošlu godinu nabavili su za 200.000 više, a sve zbog pandemije koronavirusa. U Srbiji bi već 1. oktobra trebala početi vakcinacija, a u prvom kontingentu nabavili su 344.000 vakcina od planiranih 700.000.

VEZANI TEKST - U FBiH bit će nabavljeno približno 40.000 doza vakcina, cijepljenje će biti na vrijeme

Infektolog prim. dr. Ednan Drljević smatra da se kasni s nabavkom te da je naručena doza premala.

- Ovo su igre bez granica. Vakcinacija je ove godine morala biti obavezna, morala je FBiH reagovati u tom pravcu. Broj naručenih doza je smiješan. Šta ćemo kada nam se razbole liječnici? Ko će se boriti s COVID-19? Čeka li nas scenarij iz Bergama? Nadležnim u FBiH govorim: "Ljudi, ovo je ozbiljna situacija, morate nešto poduzeti." Oni me gledaju blijedo, ne razumiju šta im hoću reći. Džabe, u institucijama FBiH i kantonima epidemiološkom situacijom bave se oni koji o tome nemaju pojma.

Bosna i Hercegovina je naručila vakcina za dva posto stanovništva, a Hrvatska za skoro 20. Ovo je ludilo. U Australiji završava zimska sezona, a oni su prethodno vakcinisali 72 posto stanovništva. Tako rade ozbiljne države. U ovim vanrednim okolnostima smanje ili neutrališu epidemiju sezonske gripe i upale pluća, i onda im ostane samo borba s koronavirusom – razočarano kaže Drljević.

        

Drljević: Novca ima, ali nema pameti

Prema njegovim riječima, u nadležnim institucijama FBiH bave se samo velikim centrima.

- Na federalnom nivou nabavljaju vakcine za Sarajevo, Mostar i Tuzlu. Šta je ostalim dijelom FBiH, je li on manje važan? Gdje će im duša?  Ako će reći da nemaju novca, to nije tačno. Novca ima, ali nema pameti. Vakcina protiv sezonske gripe košta 28 KM. Kada se dobijaju krediti, strani kreditori u doba korone naznače da određeni iznos mora ići u borbu s koronavirusom. Sada se vjerovatno zakasnilo. Vakcine se naručuju početkom godine, a sada je potraga za njima ogromna.

Zašto se nije nabavilo na vrijeme i u potrebnim količinama? Naprimjer, u Hrvatskoj su samo vlasnici privatnih preduzeća za svoje radnike naručili 20.000 doza vakcine, kao pola FBiH. Zamislite, Kanton Sarajevo je naručio samo 9.400 vakcina, a ima više od 410.000 stanovnika. U Koliko su apoteke naručile vakcina, to ne znamo. One su u pravilu boje da im ne propadnu. Zato sam i naglasio da je FBiH morala donijeti uredbu da je u ovim okolnostima vakcinacija obavezna  – ističe Drljević.  

Kada vakcine stignu u BiH, prvo će ih dobiti stariji od 65 godina, hronični bolesnici, zdravstveni radnici… U Velikoj Britaniji predlažu da se dobna granica nakon koje se preporučuje vakcinacija snizi na 50 godina.

- Naravno, u svijetu se preporučuje i vakcinacija djece. Praktično, bebe od šest mjeseci i više mogu dobiti vakcinu – smatra Drljević.

Zvizdić: Treba kupovati najbolje i najskuplje vakcine jer od njih ima najmanje nuspojava

VEZANI TEKST - Epidemiolog Šukrija Zvizdić: Nema suštinske razlike između korona i virusa sezonske gripe

Prof. dr. Šukrija Zvizdić, virusolog i mikrobiolog, naglašava da je nakon primljene vakcine organizmu potrebno izvjesno vrijeme da stekne imunitet.

- Uvijek je bolje vakcinisati stanovništvo prije pojave sezonske gripe jer je svakom organizmu neophodno 15 do 20 dana da stekne imunitet. Dalje, veoma je važno iz koje zemlje i od kojeg proizvođača je kupljena vakcina.

Recimo, automobil proizveden u Njemačkoj i onaj iste marke napravljen negdje u Aziji nisu isti. Treba kupovati najbolje i najskuplje vakcine jer od njih ima najmanje nuspojava. Sigurno da je ove godine godine trebalo nabaviti veću količinu zbog ukupne epidemiološke situacije – riječi su Zvizdića.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.