Aleksandar Jovanović, australski internacionalac, novi je fudbaler Željezničara.

Tridesetogodišnji defanzivac potpisao je ugovor do ljeta 2020. godine uz opciju produženja saradnje.

- Znam mnogo o Želji, velika historija, jedan od najvećih klubova u bivšoj Jugoslaviji. Moj djed navija za Želju i baš mi prija što sam došao ovdje. Znam nekoliko igrača, pratio sam u posljednje vrijeme i istraživao ligu i došao sam da se borimo za titulu. Želim svoj posao na terenu obaviti kako treba. Želio sam raditi i sa Amarom Osimom jer sam o njemu čuo sve najbolje - kazao je Jovanović za zvaničnu stranicu FK Željezničar.

VEZANI TEKSTČeka se potvrda: Željezničar ima novi stoperski dvojac

Aleksandar Jovanović rođen je 4. augusta 1989. godine u Melbourneu, a visok je 196 centimetara. Prošao je omladinske selekcije Parramatta Eaglesa, a sa nepunih 20 godina stigao je u Srbiju u kojoj je nastupao za Vojvodinu, Novi Sad i Hajduk iz Kule. Potom je uslijedio odlazak u Aziju, prvo u Tajland u ekipu Tero Sasana, a potom u južnokorejski Suwon.

Nakon godinu odlazi u Jeju United za koji je igrao dvije godine i prešao u kinesku Super ligu, u momčad Tianjin Teda. Posljednje dvije godine nosio je dres Jeju Uniteda.

Jovanović će s ekipom sutra obaviti i prvi trening. On je drugo pojačanje u zimskom prijelaznom roku, a nedavno je ugovor sa Plavim potpisao i napadač Ivan Lendrić.

Admir Džubur, predsjednik FK Željezničar, i Aleksandar Jovanović