Poklon Slovenije

Drvored platana uljepšao prostor oko sarajevskog porodilišta na Jezeru

Objavljeno: 16.08.2019. u 16:22

Broj posađenih platana predstavlja 26 godina otkako je ponovo osnovano Slovensko društvo "Ivan Cankar" u Sarajevu,  a zasaditi drvo za čovjeka ima i simboličko značenje, kazala je ambasadorica Zorica Bukinac 

Posađeno 26 platana

Simboličnim otkrivanjem ploče načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac ozvaničili su završetak projekta sadnje drvoreda platana na zelenoj površini ispod gradskog porodilišta "Zehra Muidović" na Jezeru. Ovaj projekat su zajedničkim sredstvima realizovali Grad Ljubljana, Udruženje Ivan Cankar i Općina Centar Sarajevo. 

- Zahvalni smo našim prijateljima i partnerima sa kojima smo zajednički napravili ovu aleju platana. Razgovarali smo o narednom projektu kojeg možemo zajedničkim snagama realizovati u budućnosti, a radi se o ideji da na prostoru ovog parka na površini od oko 470 duluma ponudimo da ambasade i naši prijatelji urede zelene botaničke bašte sa autentičnim sadnicama iz njihovih država. Na ovaj način nastavljamo našu aktivnu politiku zaštite i unapređenja životne sredine na način da želimo graditi i uređivati nove zelene površine i drveće. U ovom kontekstu smo pri kraju projekta kojeg realizujemo sa firmom „Pokop“ gdje je na više lokaliteta zasađeno 8.372 stabala što simbolizuje broj ubijenih Srebreničana tokom genocida - kazao je Ajnadžić. 

Posađene platane odlikuje otpornost na zimske uvjete koji vladaju u gradu i relativno brz rast sadnice. 

- Projekat koji se završio sadnjom 26 platana na ovom lokalitetu predstavlja najbolji oblik saradnje slovenačke ambasade i Općine Centar, kako zbog praktične vrijednosti tako i simbolike. Broj posađenih platana predstavlja 26 godina otkako je ponovo osnovano Slovensko društvo "Ivan Cankar" u Sarajevu,  a zasaditi drvo za čovjeka ima i simboličko značenje. Izbor drveta je posebno značajan zato što Ljubljana gaji posebnu naklonost prema platanu koje je snažno drvo sa dobrom hladovinom rekla je ambasadorica Bukinac, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

Izvor:   Press Općine Centar

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije