Istaknuo je da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs RS-a i Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz tog državnog ministarstva.

- Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema Gornja Drina proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora RS-a i saradnje sa Srbijom - ocjenjuje državni ministar na isti način kao što to tvrdi njegov šef u SNSD-u Milorad Dodik.

VEZANI TEKST - Bećirović o gradnji hidrocentrala na Drini u režiji Srbije i RS-a: "Prozvao" Tužilaštvo BiH, Inzka...

Smatra da ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizira u korist građana, lokalnih zajednica, RS-a i regiona, niti postoje, tvrdi, ustavne i zakonske prepreke da on bude realiziran.

Stoga je uputio dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informirao o važećem pravnom okviru u BiH u vezi s izgradnjom Hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Naglasio je da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji tog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava - saopćava ministar Košarac.

Najavio je da je to politika od koje neće odstupiti jer smatra da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcioniranja i preduvjet za uspješnu saradnju institucija.

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem toku Drine koja je međudržavna granica.

Da je u pitanju uzurpacija ustavnog poretka BiH upozorili su bh. političari, a to pitanje problematizirao je ove sedmice delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP).

Kazao je da je u pitanju neustavna izjava kazavši da mu nije jasno kako se premijerka Brnabić usudila na to jer to nisu dobrosusjedski odnosi jer negiranje međudržavne granice između BiH i Srbije znači ulazak u "avanturu s nesagledivim posljedicama".

Pozvao je Tužilaštvo BiH da otvori konkretan predmet u vezi s tim slučajem jer se radi o narušavanju ustavnog poretka i Državno tužilaštvo treba otkriti da li ima zloupotreba državnih institucija.