Radnici državnih institucija Bosne i Hercegovine danas su ponovo mirnim protestom u Sarajevu, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora, više plaće i usvajanje budžeta.

Kako je poručeno, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju proteste.

- Jedina smo država u Evropi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora jer time postajemo partneri i dobijamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje niko ništa ne pita - podsjetio je.

Kazao je da traže i usvajanje budžeta.

- Tražimo usvajanje budžeta. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka korpa za četveročalnu porodicu je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plaća radnicima je 475 KM - istakao je Karčić.

Istakao je da se posljednjih 13 godina nad radnicima državnih institucija provodi klasični teror.

- Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće - dodao je.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i ambasadama stranih država, ali da nikad niko nije odgovorio.

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.