open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Državni zastupnici nisu usvojili nijedan zakon, kako funkcionira vladajuća koalicija
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u srijedu nije usvojio nijedno zakonsko rješenje, a način glasanja pokazuje kako funkcionira koalicija na državnom nivou.
28.05.2023. u 16:07
get url
text
Zastupnički dom PSBiH

VEZANI TEKST - Begić: Zaustavljene dopune Krivičnog zakona kojim je trebalo kažnjavati narušavanje suvereniteta BiH

Iako su "prošle" prvi krug glasanja u februaru, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim je predviđeno sprječavanje velikog rasta plaća funkcionera, nisu dobile podršku u srijedu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer su protiv bili zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a.

Iz SNSD-a, koji s HDZ-om i "Trojkom" čini državnu vlast, bili su i protiv zakona o graničnoj kontroli iako ga je u proceduru uputilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Stranke iz RS-a bile su "kontra" i izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koje je također u proceduru uputilo Vijeće ministara BiH. Tačnije, zastupnici iz RS-a su podržali negativno mišljenje nadležne komisije o ovom zakonu, ali je interesantno da je negativno mišljenje podržala i NiP-ova zastupnica Mia Karamehić-Abazović. Ostali zastupnici su bili protiv tog negativnog mišljenja, zahvaljujući čemu ovaj zakon, koji olakšava prijem u OSBiH i napredovanje, zasad ostaje u proceduri.

Glasanje o izmjenama Zakona o OSBiH

Glasanje o mišljenju komisije o Zakonu o OSBiH

Iz RS-a, uključujući i SNSD, su bili i protiv sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Republike Turske.

Nadalje, kada su u pitanju revizorski izvještaji o radu bh. institucija, zastupnici SNSD-a te HDZ-a usprotivili su se zaključcima zastupnika SDA Safeta Keše kojim bi institucije sistema za provođenje zakona pokrenule pitanje odgovornosti ustanova i njihovih rukovodioca koji dozvoljavaju bilo koji oblik finansijske nediscipline koji omogućava netransparentno i nezakonito trošenje budžetskog novca. 

Usprotivili su se i zaključcima zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića koji se odnose na poštivanje zakonskih odredbi o nacionalnoj strukturi zaposlenih u institucijama BiH.

S druge strane, kako je saopćeno, iako zvuči paradoksalno, Zastupnički dom je "donio odluku kojom se Ministarstvu odbrane BiH odobrava upućivanje pripadnika Oružanih snaga BiH u humanitarnu operaciju nakon zemljotresa u Republici Turskoj". Pred zastupnicima se naime našla informacija o slanju pripadnika OSBiH u Tursku nakon razornih zemljotresa u februaru ove godine.

Usvojen je i zaključak kojeg je ranije predložio predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Šerif Špago da iz budžeta institucija BiH bude izdvojeno šest miliona KM za nabavku helikoptera za Ministarstvo odbrane BiH. Zaključak je predložen uz budžet usvajan u martu, a tek sada je došao na red da bude usvojen. U međuvremenu je Vijeće ministara BiH i donijelo odluku o nabavci helikoptera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.