Nedjelja, 03.03.2024.
FOTO: Ines Lučić

Dubioza u GRAS-u: Nedostaje autobusa, građani se snalaze kako znaju

Građani Sarajeva imaju sve više pritužbi na rad GRAS-a, a to se posebno odnosi na autobuski saobraćaj.

Naime, ovom javnom prijevozniku nedostaje vozača, ali i autobusa. Za koliko-toliko normalno funkcionisanje autobuskog saobraćaja potrebno je 60 autobusa, a posljednjih dana u Kantonu Sarajevo saobraća samo njih 41. Ispred Doma Armije gotovo da nikako nema prijevoza za stanovnike Breke, Podhrastova, Koševskog Brda, Bara koji se snalaze na razne načine. Slična situacija je i sa stanovnicima Rajlovca, Boljakovog Potoka, Buća Potoka...

Već godinama jedan od najvećih problema je blokada računa GRAS-a. Uposlenici su jučer obaviješteni da je održana sjednica Predsjedništva sindikata komunalne privrede na kojoj je bio prisutan i Senad Mujagić, v. d. direktora GRAS-a. On je prisutne informisao da je račun blokiran od više strana, te da zajedno sa ministrom radi na deblokadi računa, a kako je stanje ozbiljno, nije siguran u uspjeh.

- Situacija je ozbiljna. Kada je u pitanju autobuski saobraćaj, nemamo autobusa jer su istekle registracije, a račun je blokiran. Račun je blokiran zbog tužbi radnika GRAS-a i trenutno one iznose blizu 1,5 miliona KM. Drugi razlog blokade računa je tužba Centrotransa prema GRAS-u zbog neisplaćivanja mjesečnih rata prema ranije postignutom sporazumu. Dug GRAS-a prema Centrotransu iznosi 5,6 miliona KM – rekao je za Faktor Senad Mujagić.

Također, dugo najavljivana rekonstrukcija tramvajske pruge još je na čekanju, iako su prema propisanom ugovoru radovi trebali već početi. Naime, ugovor je potpisan 11. juna i za početak radova je propisano 28 dana od njegovog potpisivanja.

- Novi datum rekonstrukcije tramvajske pruge je 15. august – potvrdio nam je Mujagić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh