Govoreći na panelu u organizaciji Evropskih Socijaldemokrata u Beču, on je rekao da je 2016. godine u Crnoj Gori Rusija pokušala da sprovede državni udar, kako bi je spriječila da se pridruži NATO-u.

Iako nije uspjela u tome, Đukanović kaže da je bilo očekivano da se Rusija neće lako pomiriti sa "šamarom koji je dobila od jedne male Crne Gore".

- I nije se pomirila. Ona je vodila svoj hibridni rat svih ovih godina - rekao je Đukanović dodajući da su onda nastupili "ruski saradnici iz regiona".

- Ne zaboravite da je Rusija za te četiri godine instalirala dvije svoje baze za vođenje hibridnog rata u regionu, u Srbiji i Republici Srpskoj. To samo slijepac ne želi da vidi - rekao je Đukanović.

On je dodao da je Rusija razvila svoj uticaj u brojnim oblastima, da ima razvijene medijske, obavještajno-sigurnosne strukture, ali i privredno-energetske strukture i da zloupotrebljava pravoslavnu crkvu u regionu.

- Nije ni čudo da male zemlje kao što je Crna Gora nisu u potpunosti uspjele da se odupru takvoj agresiji - rekao je Đukanović.