open-navfaktor-logo
search
Stanišić i Simatović
Dunovićeva reakcija na presudu: Vučić da se distancira od takvih propalih politika
Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, istakao je da je od velikog značaja da presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću bude zapisana u historiji ovih prostora kao osuda velikosrpskih ideja državnog vrha Srbije.
30.06.2021. u 21:24
get url
text

- Osuđujućim presudama bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistava, deportacije i prisilnog premještanja Bošnjaka i Hrvata iz Bosanskog Šamca 1992. godine, Međunarodni mehanizam za krivične sudove jasno je utvrdio postojanje umiješanosti tadašnjeg vrha Srbije u ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Od velikog je značaja da jedna ovakva presuda bude zapisana u istoriji ovih prostora kao osuda velikosrpskih ideja državnog vrha Srbije. Posljedice takvih djelovanja su ratni zločini i etničko čišćenje na prostorima BiH i Hrvatske - saopćio je Dunović, reagirajući na današnju prvostepenu presudu.

Naveo je da se aktuelna vlast Srbije, a prije svega njen predsjednik Aleksandar Vučić, moraju ograditi i distancirati takvih propalih politika, ukoliko žele da zajednički gradimo budućnost, u međusobnom uvažavanju i poštivanju.

- Svaka druga politika, koja se sa jedne strane deklarativno zalaže za saradnju, a sa druge ne poštuje presude međunarodnih sudova, u potpunosti je licemjerna i ne ostavlja mnogo prostora za dobrosusjedske odnose - dodao je Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.