Nagrada je dodijeljena za interdisciplinarni projekat "Kao da je neko još uvijek u šumi" koji je implementirala produkcija Culture i Conflicte u saradnji sa dobitnicima nagrade. Putem ove trilogije koja uključuje dokumentarac, predstavu i film predstavljene su životne priče žena preživjelih i djece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini. 

Nakon prijema delegacije u predsjedničkim kancelarijama, događaj, koji se održava svake godine povodom Međunarodnog dana mira, otvorila je predsjednica Katalonskog Parlamenta Anna Erra, a uime svojih organizacija nagradu su primile Meliha Merdžić i Amela Međuseljac (Žena žrtva rata), te Ajna Jusić i Alen Muhić (Zaboravljena djeca rata).  

Međuseljac je izrazila zadovoljstvo koje joj pruža organizacija u kojoj djeluje ne samo radi podrške preživjelim žrtvama, već i radi potvrđivanja istine i uspostavljanja pravde. Podsjetila je da su zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih žrtava, koja su u većini slučajeva vrlo bolna, dosad osuđeni mnogi zločinci.   

Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata Ajna Jusić ukazala je na to da su djeca rođena zbog rata u BiH "svojim tijelima i ličnim svjedočenjima odlučno promijenili kurs nacionalnog i međunarodnog prava sa ciljem kreiranja ravnopravnijeg društva sa pravednijim pravnim poretkom i zakonima".

Predsjednik Međunarodnog katalonskog instituta za mir Xavier Masllorens je rekao da posljedice ratova i svih vrsta nasilja nikada ne prestaju, niti potpisivanjem mirovnog sporazuma, niti prestankom izravnog nasilja. 

Predstavništvo Vlade Katalonije u BiH na čelu s Ericom Hauckom koji je također prisustvovao ceremoniji u Barceloni, pružilo je veliku podršku projektu Culture i conflicte i održavanju snažne suradnje između BiH i Katalonije, saopćeno je iz ICIP-a.