VEZANI TEKST - Skoro dvije godine od afere: Gdje Dodikova sporna ikona hvata prašinu, zašto Tužilaštvo BiH šuti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je krajem decembra 2020. godine saopćilo da je formiralo predmet u vezi s aferom "Ikona" čiji je glavni akter aktuelni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, a u vrijeme otvaranja istrage bio je član Predsjedništva BiH.

Predmet je formiran nakon što je Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu pozlaćenu 300 godina staru ikonu za koju se sumnja da je ukradena u Ukrajini. Još krajem januara 2022. godine Tužilaštvo BiH je putem međunarodne pomoći zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine u vezi s aferom "Ikona". Također, Dodik je dao izjavu u Tužilaštvu BiH. 

VEZANI TEKST - Dodik o aferi "Ikona": I ja se kao građanin pitam - šta je s tim?!

U međuvremenu je uslijedila agresija Rusije na Ukrajinu, a iz Tužilaštva BiH su nam odgovorili kako sve tapka u mjestu. 

- Tužilaštvo BiH je u navedenom predmetu, putem instituta Međunarodne pravne pomoći, zatražilo od nadležnih institucija Ukrajine određene informacije i dokaze o upisu ikone u Registar kulturnih dobara, podatke o čuvanju ikone, prijavi otuđenja i druge relevantne dokaze.

Do danas, od nadležnih institucija Ukrajine još nismo zaprimili svu traženu dokumentaciju i dokaze - navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH proslijeđenom Faktoru.