- To je učinjeno nakon što pregovaračke strane u Dejtonu nisu uspjele da pronađu rješenje koje bi zadovoljavalo sve strane. Tokom dejtonskih pregovora izgledalo je čak nemoguće da se nađe rješenje na koje će pristati sve strane. Pa ipak je došlo do toga. Čak i nakon odluke Arbitražnog suda, bilo je neizvjesno da li se došlo do održivog ili samo privremenog rješenja. Danas, dvadeset godina kasnije, pokazuje se da se ipak radilo o zadovoljavajućem rješenju, koje više niko ne dovodi u pitanje. Štaviše, tokom proteklih 20 godina Brčko distrikt se etablirao kao uspješna multietnička društvena zajednica, sa funkcionalnim i održivim institucionalnim okvirom - kazao je Džaferović.

Slučaj Brčko distrikta, nastavio je on, pokazao je da možemo rješavati na miran i civiliziran način, čak i one stvari koje se nisu mogle riješiti ni tokom mirovnih pregovora u Dejtonu.

- To je bilo moguće jer je predstavljalo kompromisno rješenje, kojim niko nije posve zadovoljan, ali niko nije imao razloga ni da bude posve nezadovoljan. To je suština kompromisa- da se svi odreknu isključivih zahtjeva i ultimatuma kojima su oni praćeni. Takav put kompromisa, u kojem nema ni pobjednika ni pobijeđenih, pokazao se i u slučaju Brčko distrikta i u mnogo drugih slučajeva kao jedini efikasan način da pomjeramo stvari naprijed. Nadalje, rješenje za Brčko distrikt nije dio izvornog dejtonskog aranžmana, već je to Sporazum o arbitraži za Brčko. Rješenje za Brčko distrikt je prirodna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz međunarodnu medijaciju. Upravo je to još jedna ključna lekcija iz formiranja Brčko distrikta, koja govori o suštini Bosne i Hercegovine, u periodu nakon Dejtona – podsjetio je Džaferović.

Poručio je da "rješenja do kojih jednom dođemo, i na koja svi daju svoju saglasnost, moraju biti bezuslovno poštovana, sve dok ne dođemo do nekih drugih rješenja“.

- Niko od nas nema pravo da jednostrano dovodi u pitanje rješenja, koja su utvrđena Dejtonom ili kroz njegovu implementaciju. Sve je to Dejton. Jedno od takvih rješenja je svakako i Brčko distrikt, bez kojeg je danas nemoguće govoriti o ustavnoj strukturi Bosne i Hercegovine – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Potcrtao je kako je u protekle dvije decenije, Brčko distrikt prošao kroz izuzetno značajnu fazu političke i institucionalne stabilizacije, te da želi da i naredne dvije decenije budu obilježene ubrzanim ekonomskim razvojem i prosperitetom, na dobrobit svih građana Brčko distrikta.

-Brčko distrikt predstavlja Bosnu i Hercegovinu u malom. Moja glavna poruka vama danas jeste da čuvate dobre odnose, da se poštujete i uvažavate, jer samo na taj način možete izgraditi ambijent dostojan života, u kojem nikome neće biti tijesno i u kojem će se svako osjećati komotno. Brčko Distrikt je jednako kao i Bosna i Hercegovina dovoljno veliki da može biti komotan za sve svoje stanovnike. Naša zadaća je da uredimo naše odnose na taj način da ovo bude država u kojoj će nove generacije moći spokojno da planiraju svoju budućnost- istakao je na kraju svog obraćanja.