open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Komšić uputili čestitku za ramazan
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputili su čestitku u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana.
01.04.2022. u 15:35
get url
text

- Ramazan je za muslimane poseban mjesec u kome tjelesnim odricanjima i ibadetom jačamo i obnavljamo duhovnu snagu, solidarnost i zajedništvo kroz učvršćivanje obiteljskih i komšijskih veza. Dani pred nama su prilika da kroz post i dobra djela, pomažući onima koji su najugroženiji, ojačamo međusobnu povezanost i svijest o važnosti zajedničkog djelovanja i napretka.

Molitvama i dovama budimo uz sve ljude širom svijeta koji trpe nasilje i nepravdu, koji prisilno napuštaju svoje domove i strahuju za život. Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, regiji i dijaspori želim dobro zdravlje i lak post - kaže se u ramazanskoj čestitki predsjedavajućeg Džaferovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom nastupajućeg mjeseca ramazana poželio je ugodne dane ramazanskog posta reisu-l-ulemi Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i građanima islamske vjeroispovijesti.

- Ramazan, mjesec posta, prilika je za novi početak, i vrijeme kada se vjernici posvećuju jedni drugima, s ciljem očuvanja vjerskih, etičkih, i kulturnih vrijednosti. To je mjesec u kojem je vjernicima potrebna snaga i izdržljivost, ali i mjesec u kojem se promiče mir, tolerancija i solidarnost - naveo je Komšić.

Prema takvimu Rijaseta IZ u BiH zalaskom sunca u petak, 1. aprila, nastupa mjesec ramazan kada će se klanjati prva teravija, dok je prvi dan ramazanskog posta u subotu 2. aprila. Bajram-namaz je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.