open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u Solunu
Džaferović na Samitu: Dodjelom kandidatskog statusa međunarodna zajednica bi vratila dug prema BiH
U ovom trenutku je od najveće važnosti pružiti pomoć Ukrajini da se odbrani od agresije. Lekcija koju moramo znati jeste da će mir biti sve bliži, kako agresor bude svjesniji da će, kako vrijeme bude odmicalo, morati plaćati sve skuplju cijenu, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u uvodnom dijelu svog obraćanja na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Solunu.
10.06.2022. u 18:22
get url
text
Šefik Džaferović na Samitu SEECP

- Za razliku od Bosne i Hercegovine, kojoj je nametnut nepravedan embargo na uvoz oružja, u vrijeme agresije od 1992. do 1995., Ukrajina je pravovremeno bila snabdjevana odbrambenim oružjem. Ovo govori da, iako se historija ponavlja, međunarodna zajednica još uvijek uči. Najvažnije je sačuvati evropsko i euroatlansko jedinstvo. Da nije ovog jedinstva i podrške Ukrajini, pitanje je gdje bi agresija prestala - dodao je Džaferović.

Kazao je da se rat u Ukrajini zasad nije prelio na druge države, ali su njegove implikacije ogromne, a naročite posljedice osjećamo u BiH.

Situacija još krhka

- Već više od godinu dana u mojoj zemlji traje teška politička kriza, koja se posebno intenzivirala prije i nakon agresije na Ukrajinu. Nije tajna da u BiH postoje akteri koji su pod ruskim utjecajem. Upravo su svojim djelovanjem doveli u pitanje Dejtonski sporazum i 27 godina njegove provedbe, prijeteći secesijom i poduzimanjem konkretnih protuustavnih koraka koji vode do tog cilja. Ovo posebno ugrožava institucije Bosne i Hercegovine - rekao je Džaferović.

Dodao je da se stvari uspijevaju držati pod kontrolom zahvaljujući podršci međunarodne zajednice, koju predvode SAD, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo, iako je situacija još uvijek vrlo krhka.

- Od ključnog je značaja da međunarodna zajednica ojača mehanizme uspostavljene u Bosni i Hercegovini, na osnovu poglavlja 7 Povelje UN-a, a koje zahtijeva međunarodno djelovanje za očuvanje mira. Ovdje se prvenstveno mislim na Ured visokog predstavnika i međunarodnu vojnu misiju - EUFOR - istakao je Džaferović.

Naglasio je da je Dejtonski mirovni sporazum imao za cilj zaustavljanje rata, te je zato sistem koji je uspostavio ostao nepotpun i još postoje mogućnosti za blokade i zloupotrebe, posebno kada je u pitanju korištenje etničkog i entitetskog veta.

- Jedina instanca koja ih je mogla sankcionirati i deblokirati sistem upravo je Ured visokog predstavnika, zbog čega je i formiran. Moramo izgraditi domaće mehanizme odgovornosti i dovršiti sistem, kako OHR ne bi trebao. Naš cilj nije da OHR ostane zauvijek, već da završi izgradnju funkcionalnog sistema - dodao je Džaferović.

Napomenuo je da su strateški ciljevi BiH članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, te da je BiH ostvarila izvanredan napredak.

Inicijativa Pahora

- Proveli smo brojne reforme i značajno unaprijedili odnose u regiji. Razumijemo da u EU postoji mnogo problema koji su rezultirali strahom od proširenja. Ali nikad ne treba zaboraviti da je Evropska unija, uprkos svim poteškoćama, sa svim novim članicama postala jača, bolja i sigurnija nego što bi bila bez njih. Nemam dilemu da bi tako bilo i sa uključivanjem BiH i ostalih država ovog dijela Evrope. Zato očekujem da na predstojećem samitu Evropske unije - Zapadni Balkan ovog mjeseca snažno podrži i unapredi evropski put Bosne i Hercegovine.

Podržavam inicijativu koju je ovdje iznio predsjednik Pahor da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. Time bi međunarodna zajednica vratila dug prema BiH - kazao je Džaferović.

On očekuje i da će na sljedećem samitu NATO integracija BiH snažno podržati i napredovati.

- BiH podržava regionalnu saradnju. Želimo graditi dobre odnose sa susjedima, dijalogom rješavati otvorena pitanja, a ako to nije moguće, onda kroz institucije međunarodnog prava. Posvećenost regionalnoj saradnji potvrdili smo ulaskom na Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa - naglasio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.