open-navfaktor-logo
search
Kandidatski status EU
Džaferović: Nije fer da se kažnjava čitava Bosna i Herecegovina zbog proruskih snaga
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za nizozemski list Trouw rekao je kako nije fer da Evropska unija kažnjava cijelu Bosnu i Hercegovinu jer proruske snage koče ispunjavanje uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa u EU.
22.06.2022. u 18:58
get url
text

- Jasno je da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve što je potrebno da bi joj se dodjelio kandidatski status za Evropsku uniju, ali je također činjenica da "proruske snage" unutar zemlje neće raditi na ispunjavanju tih uvjeta i zbog toga nije fer da se kažnjava čitava država i da EU šalje signal tim snagama da njihova politika uspjeva - naglasio je Džaferović.

Rekao je da na članstvo Zapadnog Balkana u EU sada ne treba gledati kao na administrativno ili tehničko pitanje i gledati da li su uvjeti ispunjeni ili ne.

- Prvo bi trebali sagledati geopolitičku i geostratešku važnost ovog pitanja, zato što je Zapadni Balkan geografski u trbuhu EU. Politička i ekonomska stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu također znače veću stabilnost i sigurnost u EU.

Ponuditi nam status kandidata bio bi jasan signal proruskim snagama u Bosni i Hercegovini da njihova politika nema šanse i jasan motiv za sve nas u zemlji da radimo za našu zajedničku budućnost u EU - kazao je Džaferović.

Izjavio je da je, zahvaljujući politici člana Predsjedništva, Milorada Dodika, došlo do ozbiljne bezbjednosne krize u nekim mjestima u entitetu Republici Srpskoj, gdje žive mnogi povratnici koji su protjerani iz svojih domova tokom rata, te da im je prijećeno na ulici.

- Nakon ruske invazije na Ukrajinu, međunarodna zajednica je odlučila da proširi vojnu misiju EUFOR. Nakon toga više nije bilo incidenata. Vidite i da su se Dodikovi napadi na državne institucije smanjili otkako su uvedene sankcije protiv njega. Pomoglo bi da ih nametnu i neke druge velike zemlje poput Njemačke i Francuske.

Ali ostaje opasnost da bi u Bosni i Hercegovini mogli početi negativni procesi zbog ruskog utjecaja. Borimo se protiv tih snaga i protiv mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije ovdje - rekao je Džaferović.

Naglasio je da i BiH i međunarodna zajednica moraju spriječiti takav scenario.

- Dodik ne krije svoj cilj. Jasno je rekao da je njegov cilj secesija. Ali ne može biti nikakvog razdvajanja - rekao je on.

Džaferović je poželio Ukrajini sve najbolje.

- Užasno je šta ona mora izdržati. Međutim, sada je vrijeme da Bosna i Hercegovina dobije ono što joj pripada, kandidatski status u EU - naglasio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.