Džaferović je pojasnio da je član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv svih tačaka, te da su na dnevnom redu bile uglavnom tačke u vezi s vanjskom politikom i sigurnošću. 

- Nismo usvojili niti jednu odluku. Većina tačaka dnevnog reda su se odnosile na vanjsku politiku, tu je gospodin Dodik glasao protiv, one idu u drugi krug glasanja. Za tačke koje se tiču sigurnosti potreban je konsenzus - rekao je Džaferović.

Ovaj član Predsjedništva je poručio da se radi o blokadi, te očekuje reakciju međunarodne zajednice.

- Radi se o očiglednoj blokadi Predsjedništva. Nismo mogli imenovati ambasadore, dati agremane ambasadorima drugih zemalja. Radi se, osim blokade, i o svojevrsnoj zloupotrebi - rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao da niko ovdje nije biran da ne glasa protiv upotrebe helikoptera kada gori šuma, dodajući da zadatak Predsjedništva nije da blokira davanje agremana ambasadorima drugih zemalja ili imenovanje ambasadora.

- Ovo je blokada države BiH, tako da ja očekujem da međunarodna zajednica poduzme aktivnosti, visoki predstavnik, kako bi se ovo riješilo. Očekujem od visokog predstavnika da pomogne BiH da profunkcionira, uključujući i smjenu - zaključio je Džaferović.

Nije bilo izvjesno da li će se na sjednici Predsjedništva pojaviti sam član Milorad Dodik, koji je blokadu institucija najavio nakon imenovanja novog visokog predstavnika.

Dodik se na sjednici pojavio, a za 13 sati najavio je obraćanje javnosti iz Istočnog Sarajeva.