Uspostaviti mir

Džaferović: Razlozi za operaciju Turske u Siriji vezani za sigurnost i borbu protiv terorizma

Objavljeno: 11.10.2019. u 19:10

Džaferović je izrazio želju da se u tom dijelu svijeta konačno uspostavi mir, da se izbjeglice vrate svojim kućama i da cijeli region normalno živi

Šefik Džaferović

FOTO: Damir Hodžić

Vjerujem da postoje duboki razlozi zbog kojih se Republika Turska odlučila za upotrebu vojne sile, vjerujem da su oni vezani za stabilnost i sigurnost Republike Turske, vjerujem da su vezani za borbu protiv terorizma,  da su vezani za povratak izbjeglica iz Republike Turske u Siriju, izjavio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u vezi s operacijom "Izvor mira" koju Turske oružane snage i Sirijska nacionalna vojska sprovode na sjeveru Sirije.

Dodao je da također vjeruje da je Republika Turska prije nego što je poduzeta vojna sila iskoristila sve druge raspoložive mehanizme da riješi problem ali do toga nije došlo.

-Također vjerujem da će upotrijebljena sila biti srazmjerna stepenu prijetnje i da će biti zaštićeni civili - naveo je.

Džaferović je izrazio želju da se u tom dijelu svijeta konačno uspostavi mir, da se izbjeglice vrate svojim kućama i da cijeli region normalno živi.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”. Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije