open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa delegacijom Trgovinske komore Istanbula: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Turske
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Sarajevu se sastao sa predsjednikom Trgovinske komore iz Istanbula Šekibom Avdagićem i delegacijom s kojima je razgovarao o trgovinskim odnosima Bosne i Hercegovine i Turske.
Merima Čustović
02.06.2022. u 13:07
get url
text

Džaferović je nakon sastanka kazao kako mu je zadovoljstvo što je imao priliku sastati se s predsjednikom i članovima Upravnog odbora Trgovinske komore Istanbula, "jedne vrlo važne ekonomske asocijacije" koja u svjetskim razmjerama igra veliku ulogu.

- Tema sastanka je jačanje ekonomske, trgovinske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Bosna i Hercegovina i Republika Turska su zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini i Republika Turska je Bosni i Hercegovini dala najpovoljniji režim u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju režim slobodne trgovine - rekao je Džaferović.

Dodao je kako to nije iskorišteno u onoj mjeri u kojoj bi to trebalo.

- Naši su ciljevi da u toku ove godine robna razmjena, koja je na nivou između 750 i 800 miliona dolara, naraste na jednu milijardu dolara. To su naše težnje i mislim da mi to možemo da realiziramo, samo treba raditi svaki dan na tome. Ovo su ljudi koji se bave konkretnim projektima. Puno je projekata koji su na nivou ideje, puno je projekata koji su u toku realizacije i ja želim da privredna saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine bude na što je moguće većem nivou - rekao je Džaferović.

Smatra kako nisu iskorištene sve mogućnosti.

- Postoje problemi i unutar Bosne i Hercegovine koji se tiču tih barijera na čijem otklanjanju trebamo da radimo svaki dan. Kontakti moraju biti sve češći. Meni je drago da je uz kompletnu delegaciju ove komore iz Istanbula, predsjednika i članova upravnog odbora, 200 privrednika u Bosni i Hercegovinu došlo, koji će raditi na ovim konkretnim projektima. Bosna i Hercegovina i Republika Turska su dvije izuzetno prijateljske države. Imamo izvanredne političke odnose, izvanredne odnose na kulturnom planu, imamo i dobre ekonomske odnose. Ali, kad su ekonomski odnosi u pitanju, nisu iskorištene sve mogućnosti - rekao je Džaferović.

Dodao je kako treba raditi na tome da budu iskorištene sve mogućnosti koje su na raspolaganju na dobrobit obje zemlje.

Predsjednik Trgovinske komore Istanbula Šekib Avdagić zahvalio je Džaferoviću na gostoprimstvu.

- Mi smo tu sa svim snagama ekonomije Turske i tu smo došli ciljano da prvo prvu milijardu, a onda i drugu i treću milijardu realiziramo. Znamo da ima veliki potencijal između dvije države i sigurni smo da obje strane, ako budu radile s podrškom naših predsjednika, ministara, imat ćemo šansu da realiziramo veću trgovinu i veće investicije između dvije države - rekao je Avdagić.

Delegacija iz Turske će posjetiti i Vanjskotrgovinsku komoru BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.