open-navfaktor-logo
search
Godišnjica zločina
Dželilović: Kroz hadžićke logore prošlo je 715 Bošnjaka
Za ratne zločine počinjene u Hadžićima po komandnoj odgovornosti osuđeni su Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, a i neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinović i Nemanja Jovičić
10.05.2019. u 21:01
get url
text
Hadžići-logoraši

Udruženje logoraša "Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95" obilježili su 27. godišnjicu zločina nad logorašima općine Hadžići.

U nekoliko logora boravio je oko 160 dana i Almin Dželiliović, predsjednik Udruženja logoraša "Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95" Hadžići, koji nam je ispričao kroz koje su sve golgote prošli Bošnjaci, a veliki broj je i ubijen.

- Kroz hadžićke i druge logore prošlo je više od 715 Bošnjaka. Od toga je 26 ubijeno u logorima koji su bili u Hadžićima, a 46 je ubijeno u logoru "Slaviša Vajner Čiča". U logorima "Kula" ubijeno je sedam i "Planjinoj kući" u Svrakama ubijeno je 11 Bošnjaka. Po jedan logoraš iz Hadžića ubijen je u Zvorniku, Kalinoviku, jedan u logoru "Dretelj" u Čapljini i jedan u KP domu Foča. Najmlađi logoraš bio je Almir Kardaš koji je imao samo pet mjeseci, dok je najstariji logoraš bio Mehmed Begović, koji je imao 75 godina – kaže Dželiliović.

Ekstremisti SDS-a sa tehnikom i mašinerijom tadašnje JNA izvršili agresiju na Hadžiće. U noći 10. na 11. maj u zgradu današnjeg Zavoda zdravstvenog osiguranja privedeni su prvi logoraši. Sa posla su odveli Bajru Mujića i Adila Mujića, koji su u podrumu te zgrade zadržani šest dana, mučeni, izgladnjivani i maltretirani, dodaje Dželiliović.

{$galerijaFotografija}

- U maju 1992. aktivira se jedan od najzloglasnijih logora smrt "Garaža". U prostor dimenzija tri puta pet metara zatvorili su 75 Bošnjaka i jednog Hrvata Božidara Horvata. Pošto više nije mogao stati ni jedan čovjek u logoru "Garaža", otvaraju drugi i najveći logor na području općine u dvorani KSC Hadžići koji je egzistirao od 15. maja do 23. oktobra i kroz njega je prošlo blizu 700 Hadžićana. U pet autobusa 22. juna logoraše iz "Garaže" i KSC Hadžići prebacuju u logor u kasarnu "Slaviša Vajner-Čiča" u općini Novo Sarajevo i tu su ih zadržali tri dana. Zatim su odvojili 46 logoraša, odveli su i ubili i još nikada nismo saznali gdje se nalaze njihove kosti. Do sada je bilo pet presuda za ratne zločine u Hadžićima od općinskih sudova i državnog Suda, ali niko od glavnih koji su naređivali izvršenje ratnih zločina nije odgovarao – tvrdi naš sagovornik.

Za zločine počinjene na ovom području po komandnoj odgovornosti osuđeni su Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, a i neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinović i Nemanja Jovičić.

Hadžići logoraši 10.05.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.