open-navfaktor-logo
search
U granicama zakona
Elektroprivreda HZHB o cijeni struje: Mi smo u vlasništvu Vlade FBiH i poštovat ćemo njenu odluku
Poskupljenje električne energije određenom broju privrednih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine izazvalo je posljednjih dana svojevrstan ekonomski sukob u kojem Udruženje poslodavaca FBiH optužuje Elektroprivredu BiH za pravno nasilje čije rukovodstvo ne poštuje odredbe Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.
03.02.2022. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje poslodavaca traži smjenu Andelije: EPBiH novim ugovorima vrši pravno nasilje

Poslodavci tvrde kako kompanijama u Federaciji BiH čiji je snabdijevač Elektroprivreda BiH u posljednja dva dana stižu ugovori za snabdijevanje električnom energijom s bitno izmijenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu. Ističu u Udruženju da bi u konačnici kompanije umjesto predviđenih 20 posto struju plaćale skuplju za 50 posto.

Istovremeno su naveli primjer iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

- Elektroprivreda HZHB, koja je također u vlasništvu FBiH, kao i Elektroprivreda BiH, svojim potrošačima uručila je fakture za električnu energiju za januar po istim cijenama i istim uvjetima koji su važili u prošloj godini. A novi ugovori koji važe od 1. februara ove godine su u potpunosti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH - naglasili su poslodavci.

VEZANI TEKST - Andelija: Niko nema pravo da nerealnim zahtjevima dovodi u pitanje opstanak Elektroprivrede BiH

Ovo su Faktoru potvrdili i u Elektroprivredi HZHB.

- Krajem godine donijeli smo odluku da neće biti povećanja cijene električne energije za domaćinstva. Što se tiče povećanja cijene za privredne subjekte, mi ćemo poštovati odluku Vlade FBiH.

Kao što znate, EPHZHB je u vlasništvu Vlade FBiH i mi smo obavezni poštovati svaku njenu odluku, pa tako i ovu - kazala nam je Marija Buntić, rukovodilac Sektora korporativnih komunikacija u EPHZHB.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.