open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Elvedina Muzaferija za Faktor: Prva sam skijašica iz Visokog, a Muzaferije samo znaju za uspjehe
Mlada bh. skijašica Elvedina Muzaferija posljednjih dana našla se u žiži interesovanja sportske javnosti u našoj zemlji. Tako je jučer u Sarajevu upriličena press konferencija Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine čija je glavna tema bio ostvareni historijski rezultat Elvedine Muzaferije u alpskom skijanju.
24.01.2020. u 08:01
get url
text

Podsjetimo, mlada bh. skijašica prije desetak dana je osvojila svoje prve bodove u Svjetskom kupu, što su ujedno prvi bodovi na najvećoj sceni za neku bh. skijašicu. Ona je osvojila 29. mjesto u kombinaciji u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseeu, što je izvanredan rezultat s obzirom na teške uvjete u kojem bh. skijanje opstaje.

- Od početka sezone sam bila u jako dobroj formi, odradili smo super pripreme u Švicarskoj i Kanadi, tako da je sezona počela super. Prve utrke u 2020. godini su došle kao neki šlag na tortu i dale su mi podstrek za daljnji rad i još više truda - kaže Elvedina Muzaferija u razgovoru za Faktor.

Skijanjem se aktivno bavi već četrnaest godina, a sa svega tri godine je prvi put stala na skije, tako da se može reći da je popularni sport važan dio njenog života već sedamnaest godina.

- Uzor mi je oduvijek bila Lindsey Vonn jer se nakon svih povreda vraćala jača i bolja, pobjeđivala je i mislim da će se teško neko sličan njoj uskoro pojaviti u ovom sportu. Ja sam prva skijašica iz Visokog, a Muzaferije samo znaju za uspjehe. Oduvijek, čime god su krenuli da se bave, postizali su uspjeh. I u pjevanju, glumi, a dobro je da imamo i nekoga u sportu. Mi u porodici imamo grupu na Viberu gdje pišemo jedni drugima i gdje su mi članovi porodice pisali čestitke. Svi imamo svoje obaveze i jako je teško da se svi tako često sastanemo, tako da mi je amidžić Armin Muzaferija također na taj način čestitao. Moje skijanje nije još podstaklo druge iz ovog grada da pokušaju da se bave ovim sportom ili da se osnuje neki klub - govori mlada skijašica koja ističe veliku podršku kompanija Prevent, RM-LH i VINS, kao i Olimpijskog komiteta čiji je stipendista već nekoliko godina.

{$galerijaFotografija}

Elvedina u prosjeku 120 dana godišnje provodi na planini i skijaškoj stazi, u nekim sezonama i duže, mada je potrebno 240 kako bi bila u svjetskom rangu. Preokupacija su joj skijanje i fakultet.

- Trenutno sam prva godina studija na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, tako da pokušavam da uskladim i sport i fakultet. Potrebno je dosta truda za uspjeh, a porodica mi je najveća podrška od prvog dana. Rijetko izlazim jer nemam vremena. Sada sam, naprimjer, došla kući na tri dana i sva tri su već isplanirana. Možda nađem vremena za neku kafu, ali za neke prave izlaske ne. U slobodno vrijeme volim da igram tenis, koji mi dođe kao odmor i relaksacija, a volim da slušam tehno muziku - otkriva Muzaferija. 

Elvedina Muzaferija 23.01.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.