open-navfaktor-logo
search
NES-ov zastupnik
Emrić odgovorio Mijatoviću: Dok su predavali Dodiku vlast, nije predlagao crvene linije
Zanimljivo je slušati Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a, uživo u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, koji se tek sada medijski budi i najavljuje postavljanje crvene linije prema onim strankama koje su unutar "Osmorke" predlagale, prije skoro mjesec dana, da se crvena linija postavi prema SNSD-u i Miloradu Dodiku, prije nego što ga ponovno ustoliče i predaju mu moć odlučivanja preko Vijeća ministara BiH do Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kaže državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić.
28.01.2023. u 22:37
get url
text

VEZANI TEKST - Mijatovićevo uobičajeno "izjednačavanje strana": Kako Nešiću pronaći pandan među Bošnjacima

- Pravo pitanje je zašto se do sada čekalo i zašto baš sada potpredsjednik Mijatović najavljuje "upravljanje procesom u punom kapacitetu" od strane SDP-a? Zar se nije trebalo upravljati procesom u punom kapacitetu prije nego je uspostavljena vlast na državnom nivou? Sada kada su završili otaljavanje, kako to Dodik kaže, na državnom nivou, Mijatović najavljuje postavljanje crvene linije i to prema strankama koje su odbacile snishodljiv stav prema protudržavnoj politici SNSD-a koju javno artikulira Milorad Dodik neprihvatljivom retorikom ispunjenom govorom mržnje i poniženja prema većini građana u Bosni i Hercegovini.

Mijatovićev pucanj u prazno i u pogrešnu metu, ustvari je pokušaj skretanja pažnje javnosti u pogrešnom smjeru i prikrivanja dosadašnjeg veoma lošeg vođenja procesa uspostave vlasti na državnom nivou, gdje je vidljiva dominantna uloga Dodika i njegovih beskrupuloznih stavova na koje  stranke "Trojke +" mudro šute.

Mijatović se u svojoj neinformiranosti toliko zanio da je za neuspjeh SDP-a kod izbora delegata u Dom naroda državnog parlamenta optužio političke stranke koje su napustile koaliciju "Osmorke" na državnom nivou.

Moram podsjetiti gospodina Mijatovića da su stranke: NES BiH, SBiH i Za nove generacije nakon sastanka u Doboju, napustile koaliciju "Osmorke", tako da je u koaliciji na državnom nivou ostala koalicija "Trojka +" i u tom kapacitetu trebate tražiti razloge vašeg neuspjeha, kako ste se izrazili i kojeg na taj način doživljavate.

Prijetnje potpredsjednika SDP-a Mijatovića da ćemo mi od ponedjeljka osjetiti vrlo oštar, jak i brutalan odgovor SDP-a doživljavamo kao nadrealan politički performans u kojem glumac u nedostatku stvarnih argumenata dramaturgijom pokušava ubjediti publiku da ima stvarnu moć.

Stoga, predlažem da gospodin Mijatović sagleda političke kapacitete i ulogu svih aktera, te da uskladi svoju artikulaciju sa stvarnom političkom situacijom.

U ovom osvrtu na gostovanje potpredsjednika SDP-a Mijatovića u Centralnom dnevniku dužan sam demantirati i njegove pogrešno izvedene zaključke kako smo nekoga izdali, da smo se previše zaigrali, kako su nam dali previše prostora, da smo previše dobili, te da će nas staviti tamo gdje nam je i mjesto.

Kao prvo, mi nismo nikoga izdali jer nismo u koaliciji na državnom nivou već smo isključivo odlučivali i birali u skladu sa svojim kapacitetom u Domu naroda Federacije BiH. Drugo, mi se u politici ne igramo i to smo pokazali svojim stavovima na državnom nivou gdje smo jasno iznijeli svoje primjedbe i prijedloge kao uvjet za naše daljnje političko djelovanje kao stranke koja bi činila većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nisu istiniti navodi gospodina Mijatovića da smo ikada zvanično tražili ministarstvo u Vijeću ministara BiH kao uvjet za ostanak u koaliciji, a svoje zahtjeve i uvjete jasno smo iznijeli i na sastanku u Doboju kada smo zvanično napustili koaliciju "Osmorke" na državnom nivou.

Što se tiče našeg prostora za političko djelovanje želimo vrlo jasno poručiti gospodinu Mijatoviću da mi određujemo kada i kako ćemo djelovati. Vi nama ništa niste ni dali niti trebate dati, a mi odlučujemo kada i kako ćemo se postaviti u svakoj situaciji u skladu s našim političkim kapacitetom na svim nivoima vlasti.

VEZANI TEKST - Efendić odgovorio "nazovi političaru": Mi smo na državnom nivou istupili iz "Osmorke", kako su očekivali...

Zbog toga molimo gospodina Mijatovića, s obzirom da on nije učestvovao u premijer ligi na državnom nivou, da dobro prati sve utakmice na nižim nivoima vlasti, jer očigledno je, s obzirom na njegove žalopojke, da mu je teško pratiti "seoske klubove" koji pokazuju izuzetnu političku kondiciju jer ne pristaju da se podrazumijevaju od strane umišljenih političkih centara moći.

I da ne zaboravim, klonite se teze kako ste rekli da će biti "kako mi postavimo priču" jer svaka priča treba biti pitka za sve čitaoce, u suprotnom svatko će čitati što želi kod svoje kuće – poručuje Emrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.