open-navfaktor-logo
search
Nedoumice i objašnjenja
Epidemiolog Ler o nošenju maski, rukavica, mjerama zaštite, koliko bi pandemija mogla trajati
Među posljednjim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite stanovništvu je naređeno obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica na otvorenim iako su pojedini epidemiolozi ranije govorili da maske nisu prijeko potrebne napolju, već da treba držati socijalnu distancu kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.
02.04.2020. u 12:12
get url
text
Koronavirus, nošenje maske
Koronavirus, nošenje maske

Kako bismo riješili nedoumice, zatražili smo pojašnjenje epidemiologa prim. dr Željka Lera. Osvrnuo se i na utjecaj ultravioletnog zračenja na viruse...

- Zaštitne maske su u startu bile preporučene, među ostalim higijensko-profilaktičkim mjerama kao zaštita od dvosmjerne transmisije eventualno prisutnog koronavirusa. Zaštitne maske, ukoliko su kvalitetne, zaista sprečavaju raspršavanje takozvanih kapljica prilikom glasnog govora, kašljanja, kihanja... I sprečavaju s druge strane prodor tih kapljica od osobe koja je nasuprot vas ukoliko kiše, kašlje, ili glasno govori. Međutim, pokazalo se da maske koje su u upotrebi nisu najkvalitetnije. Dakle, relativno su porozne u odnosu na veličinu virusa i tih kapljica, tako da je upitna njihova korist u određenim situacijama. Sigurno da ukoliko ste negdje vani, gdje nema drugih osoba i nemate blizak socijalni kontakt, maska nije neophodna - govori za Faktor dr. Ler i dodaje:

Maska daje osjećaj sigurnosti 

- Međutim, u situacijama kada ste u relativno bliskom kontaktu, kada je moguće narušavanje te socijalne distance koja podrazumijeva najmanje dva, dva i po metra distancu od druge osobe, maska može zaštititi u određenoj mjeri. To je s jedne strane. S druge strane, maska daje malo i osjećaj sigurnosti, kao jedan psihološki efekat tako da ja bih ipak preporučio da se maske nose, pogotovo u situacijama kada ste u prodavnicama, kada je negdje moguć blizak kontakt. U uvjetima gdje je socijalna distanca ostvarena, maska nije neophodna - govori Ler.

Osvrnuo se i na nošenje zaštitnih rukavica.

- Što se tiče zaštitnih rukavica, i one su jednokratne. One mogu biti vrlo korisne u situacijama kada idete u prodavnice, tamo gdje može postojati rizični kontakt preko ruku. Ulazna mjesta infekcije su osim nosa i usta, i konjuktiva, odnosno, preko očiju. Dakle, neprestano se opominje na to da se ne diraju oči, usta, nos. Maske jednokratne se bacaju po završenom izlasku iz stana. I to bi bilo sve uz one mjere koje su stalno prisutne. A to su stalno pranje ruku toplom vodom i sapunom. S tim što podvlačim opet, socijalno distanciranje je u ovom trenutku osnov higijensko-profilaktičkih pa i protivepidemijskih mjera. I to treba da traje relativno dugo. Ja se bojim da bi moglo potrajati još dva-tri mjeseca u najmanju ruku i bez okupljanja na jednom mjestu više osoba. Dakle, šetnja kroz prirodu najviše dvije osobe na distanci od dva metra, mislim da je dovoljan garant da ne dođe do transmisije uzročnika - naglašava dr. Ler.

Upitali smo da li se platnene maske nakon upotrebe mogu oprati, ispeglati i ponovo koristiti.

- Čuo sam da postoje takve maske, istini za volju nisam ih vidio još. Ima ih i u domaćoj proizvodnji, ljudi se snalaze. Evo ja nisam došao do njih, ali sam čuo. One se mogu oprati i koristiti ponovo s tim da pretpostavljam da su višeslojne jer od jednog sloja nemate baš neku veliku zaštitu. Jednoslojne su vrlo porozne. Kažem, socijalna distanca je osnovna - objašnjava.

U posljednje vrijeme se čuju različita mišljenja šta utječe na smanjenje širenja koronavirusa, poput sunčevih zraka, više temperature, a što smo pitali i dr. Lera.

Ultravioletno zračenje i uginuće virusa 

- Ima različitih izvještaja, čak da vlaga i relativno niže temperature pogoduju virusu. Jedino ono što se može pretpostaviti, a na osnovu dosadašnjih saznanja o ponašanju drugih virusa s kojima smo se susretali jeste da eventualno izlaganjem ultarvioletnom zračenju sunca ili drugoj vrsti ultravioletnog zračenja, vjerovatno može doći do uginuća virusa. Međutim, ne smijem stajati iza ovih riječi 100 posto. To su iskustva u odnosu na uzročnike drugih bolesti - rekao nam je Ler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.