open-navfaktor-logo
search
HNK
Epidemiološka situacija pod kontrolom
Epidemiološko stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pod kontrolom je, svakodnevno se ažuriraju informacije dobijene od mjerodavnih institucija, kao i podaci prikupljeni na terenu, istaknuto je danas na sastanku u Vladi HNK-a.
27.01.2020. u 18:53
get url
text

O epidemiološkom stanju s posebnim osvrtom na korona virus razgovarali su kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica i direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić.

Avdić je upoznao ministra o trenutnom stanju na terenu, kao i o poduzetim aktivnostima vezanim za sprečavanje širenja korona virusa.

Istaknuo je kako je Zavod dio federalnog koordinacijskog tijela, čija je zadaća pratiti stanje, koordinirati aktivnosti svih relevantnih institucija s ciljem pravodobnog informiranja i reagiranja u slučajevima bilo kakve sumnje na pojavu korona virusa.

Zavod za javno zdravstvo HNK-a u stalnom je kontaktu sa Federalnim zavodom za javno zdravstvo te postupa shodno uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Na sastanku je zaključeno kako će Zavod uputiti svim javnim ustanovama prijedlog mjera za sprečavanje širenja zaraze, kao i upute za postupanje u slučaju moguće zaraze korona virusom, a kao mjere za sprečavanje širenja virusa primjenjivat će se preporuke WHO-a i međunarodni zdravstveni standardi.

Također, Zavod će pratiti stanje na terenu o čemu će pravodobno informirati resorno ministarstvo, mjerodavne institucije i javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.