Zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michaelom Murphyjem, posjetio je Memorijalni centar u Potočarima, u blizini Srebrenice, gdje se sastao sa direktorom te ustanove Emirom Suljagićem.

Memorijalni centar u Potočarima osnovan je 2000. godine kao mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji je u julu 1995. počinila Vojska Republike Srpske.

Prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka. Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno oko 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Prvog dana posjete BiH, Escobar je u ponedjeljak u Sarajevu razgovarao sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, među ostalim, o ratu u Ukrajini, euroatlantskom putu BiH te odbrambenoj saradnji BiH sa SAD-om.

Escobar je u posjeti BiH kako bi s bh. zvaničnicima razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu eskalacije napada na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu BiH, saopćila je ranije Ambasada SAD-a, prenosi RSE.