open-navfaktor-logo
search
Nekoliko scenarija
Evo šta je potrebno da se Zmajevi plasiraju u drugi krug Eurobasketa
Košarkaška reprezentacija BiH danas će se sastati sa Slovenijom u susretu trećeg kola prve faze Eurobasketa, a Slovenija je na osnovu dosad prikazanog veliki favorit da slavi pobjedu protiv našeg tima i tako već sad vjerovatno osigura plasman u nastavak takmičenja.
04.09.2022. u 12:33
get url
text

Postoji nekoliko scenarija po kojima naša reprezentacija, koja nakon prva dva kola ima omjer 1:1, može proći u nastavak takmičenja, a ovdje ćemo ih izložiti, piše Sport1.

Prvi je scenario ujedno i najmanje realan, a to je da pobijedimo sve utakmice do kraja grupne faze. Sa omjerom 4:1, u tom slučaju bi u osminu finala ušli sa prvog ili drugog mjesta u grupi, ovisno od ishoda ostalih utakmica Njemačke do kraja grupne faze.

Drugi scenario je scenario u kojem ostvaruje dvije pobjede i jedan poraz do kraja grupne faze. Nije ni ovaj scenario previše realan, ali nije ni nemoguć, a i u ovom slučaju bismo sigurno prošli dalje, ali nije zasad izvjesno sa koje pozicije.

Treći scenario je scenario u kojem ostvarujemo još jednu pobjedu i dva poraza do kraja turnira, i u kontekstu prolaska, ovaj je scenario najrealniji. Ipak, još neke stvari morat će se poklopiti.

U slučaju pobjede nad Litvanijom u posljednjem kolu, naš tim bi sigurno završio ispred ove zemlje, jer Litvanci u dva kola imaju dva poraza i čak i ako bi savladali Mađarsku i Njemačku, u duel sa Bosnom i Hercegovinom u posljednjem kolu ušli bi sa omjerom 2:2. U slučaju da naš tim izgubi obje utakmice prije toga, imao bi omjer 1:3, te bi pobjeda nad Litvanijom bila garancija završetka ispred Litvanije, čak i pod uslovom da Francuska zabilježi omjer 2:3.

Ako bi Francuska, recimo, pobijedila Bosnu i Hercegovinu, a izgubila od Mađarske i Slovenije, imala bi omjer 2:3. Ako bi u tom slučaju naša reprezentacija savladala Litvaniju u posljednjem kolu, te istu ostavila također na omjeru 2:3, formirala bi se mini tabela između ove tri selekcije koja bi u obzir uzimala samo rezultate međusobnih mečeva. U takvom bi scenariju Litvanija otpala jer bi imala poraze i od Bosne i Hercegovine i od Francuske. U drugom slučaju gdje Francuska ima tri pobjede, situacija je još lakša i dovoljno je da se Litvanija savlada u posljednjem kolu za siguran prolaz.

Dakle, pobjedom nad Litvanijom, reprezentacija BiH je sigurno u osmini finala. 

No, može li se proći ako se ne pobijedi Litvanija? Može ako se pobijede i Slovenija i Francuska, no može li naša reprezentacija dalje samo uz pobjedu nad Francuskom?

Ako uzmemo u obzir da bi u takvom scenariju Francuzi izgubili i od Slovenije, dvije bi ekipe okončale takmičenje na omjeru 2:3, a Bosna i Hercegovina bi imala bolji međusobni omjer. No, takav scenario podrazumijeva naš poraz od Litvanije, te bi u takvom scenariju bilo ključno da Litvanija pobijedi sve utakmice do kraja, jer bi onda samo dvije selekcije bile na istom omjeru, tj. BiH i Francuska, i ishod takve tabele bio bi jasan.

S druge strane, ako bi i Litvanija imala omjer 2:3, onda bi se ponovo zatvarao krug tri reprezentacije, gdje bi odlučivala koš razlika. U takvom bi scenariju valjalo što uvjerljivije savladati Francuze i sa što manjom razlikom izgubiti od Litvanije.

Za kraj, ostavili smo još jedan izuzetno nerealan scenario, a to je prolaz grupe sa dosad ostvarenom pobjedom nad Mađarskom. Za takvo što bi trebalo da, recimo, Mađarska savlada Litvaniju sa dovoljno malom razlikom da ne "ispravi" poraz od našeg tima iz prvog kola, a da onda Litvanija savlada Bosnu i Hercegovinu jednako neuvjerljivo, te da izgubi od Njemačke.

U takvom bi ishodu Bosna i Hercegovina prošla dalje kao četvrtoplasirana sa jednom pobjedom i boljom koš razlikom od Litvanije i Mađarske, no takav je scenario itekako nerealan.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.