Videokonferenciju o temi 'Sjećanje na Srebrenicu: Evropska zajednička historija' otvorio je komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi. U uvodnom izlaganju obratio se i specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, te ambasadorica Emina Merdan, šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu. 

Ambasadorica Merdan zahvalila je komesaru Várhelyiju i Evropskoj komisiji za organizaciju tako važne konferencije te naglasila da je suočavanje i zaštita istine ključna za završetak procesa pomirenja. Dodala je da je pomirenje presudno za postizanje trajne stabilnosti koja je neophodna za izgradnju prosperitetne budućnosti, te da je to od izuzetne važnosti za dalji razvoj demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine. 

Istaknula je da su vladavina zakona i poštivanje ljudskih prava, kao i pomirenje, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj sastavni dio procesa evropskih integracija. Dodala je da je Evropska unija izgrađena na principima mirnog suživota i predanoj saradnji članica, te naglasila da je glavna motivacija za proces evropskih integracija želja da se spriječi ponavljanje ratova i zločina u Evropi.

Napomenula je da građani Bosne i Hercegovine cijene jasnu posvećenost institucija Evropske unije, kao i njenih država članica evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države. Na konferenciji je učestvovao i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler te brojni predstavnici civilnog društva iz BiH i regiona, koji su se reflektirali na najcrnje stranice evropske historije, te razmijenili mišljenja o načinima izgradnje budućnosti zasnovane na istini i pravdi.

- Konferencija je završena izlaganjem direktorice za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Genoveva-Ruiz Calavere - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.