- Izvršenim detaljnim provjerama policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo utvrdili su da je osam osoba u noći 20/21.04.2020. godine bilo prisutno u ugostiteljskom objektu na području općine Novo Sarajevo u vrijeme kada je na snazi bila zabrana kretanja, odnosno, tokom zabrane rada ugostiteljskih objekata u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa.

Svih osam osoba je prekršajno sankcionisano, a nadležnoj inspekciji će biti dostavljen izvještaj u vezi rada ugostiteljskog objekta u vrijeme trajanja zabrane rada, kako bi poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U odnosu na pojedine navode da je u ugostiteljskom objektu bio prisutan i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, izvršenim provjerama utvrđeno je da on nije boravio sa pomenutih osam osoba, s tim što je potvrđeno da je imenovani u predmetni ugostiteljski objekat dolazio 20.04.2020.godine oko 15 sati sa zadržavanjem od 10-15 minuta - saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, na društvenim mrežama pojavila se fotografija načelnika Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka, na kojoj se on vidi unutar ugostiteljskog objekta, zajedno sa fotografijom na kojoj se vidi grupa muzičara koja je u tom objektu održala svirku koja je prenošena uživo na društvenim mrežama, uz tvrdnju da je on bio prisutan na nastupu.

Pojedini mediji prenijeli su ove tvrdnje, dok je Solak demantirao da je bio prisutan na svirci, ali je kazao da je tokom dana svraćao u objekat koji se, kako je kazao, renovira, te da se zadržao vrlo kratko.

Na fotografiji se vidi da Solak stoji sam za stolom, te da nosi zaštitnu masku.