open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Fata Ramić dobila veliki poklon: Električna invalidska kolica znače potpunu samostalnost
Svaka kolica koja je danas dobilo šest osoba s invaliditetom koštaju 6.200 KM, što je veoma velika cifra za ljude koji jako teško mogu naći posao, da ne govorimo o nekim većim primanjima
19.09.2019. u 15:44
get url
text
Fata Ramić: Dobila vrijedna kolica

Ljudima koji mogu hodati teško je objasniti kakav je osjećaj kada ne možete izaći iz svog doma u najobičniju šetnju. Onome ko svakodnevno ne treba tuđu pomoć da bi se kretao, teško je objasniti koliko velik može biti kućni prag.

- Zahvaljujući električnim kolicima ja ću moći sama izaći na kafu, moći ću funcionirati sama. Ne mora niko da gura moja kolica, ne moram govoriti želim li desno ili lijevo. Dakle, potpuna samostalnost - priča Fata Ramić iz Banovića koja je danas u Tuzli dobila nova elektromotorna invalidska kolica.

Svaka kolica koja je danas dobilo šest osoba s invaliditetom koštaju 6.200 KM, što je veoma velika cifra za ljude koji jako teško mogu naći posao, da ne govorimo o nekim većim primanjima.

- Kao neratni invalid primam 400 KM mjesečno i jako teško bi sebi mogla priuštiti ovakva kolica. Ja do sada nigdje nisam radila, nisam aplicirala za posao. Mislim da se situacija u zapošljavanju osoba s invaliditetom pomalo mijenja, jer postoje projekti koji poslodavcima omogućavaju olakšice ukoliko nas zaposle. Ono što mi moramo učiniti je da budemo informirani - kaže Fata Ramić.

Invalidska kolica danas su dodijeljena u okviru programa Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, koji je realiziran u saradnji sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom TK.

- Ovo je drugi ovakav događaj, jer smo u januaru već imali podjelu šest invalidskih kolica. Za nas je to veoma važno, jer s ostvarivanjem prava na kretanje mi dobijamo priliku da ostvarimo druga prava, pravo na obrazovanje, zapošljavanje, samostalan i dostojanstven život - kaže Adisa Nišić, iz Informativnog centra za osobe s invaliditetom "Lotos" iz Tuzle.

Ona dodaje da se nada da će ovaj projekat ZZO TK biti nastavljen da bi svi oni koji su u stanju potrebe dobili kolica.

- Ukupna vrijednost projekta je 37.200 KM. Ovo je poseban program ZZO-a, ali se mi nadamo da će elektromotorna kolica, za nekoliko godina, ući na listu redovnih pomagala s obzirom da će potreba donekle biti zadovoljena kroz ovakve dodjele. Osobe koje su dobile kolica u ovom projektu su uključene u različite aktivnosti, proces obrazovanja i društveno su angažirane. Administrativnu proceduru proveo je ZZO uz preporuke i poršku Koalicije organizacija osoba s invaliditetom - kaže Suvad Zahirović, direktor IC "Lotos".

Troja invalidska kolica danas su otišla korisnicima u Srebrenik, a po jedna u Tuzlu, Banoviće i Lukavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.