open-navfaktor-logo
search
Problemi u Tuzli
Fatima i Zlata u borbi protiv divlje gradnje: Inspektor sankcioniran zbog nerada, nelegalne objekte niko ne dira
U Tuzli je moguće sagraditi objekat ni pola metra od nečije kuće i proći nekažnjeno, tvrde ogorčene žene koje bitku s gradskim službama u Tuzli vode godinama. Zbog nemoći koje osjećaju i nepravde koja im je nanijeta uskoro najavljuju proteste, a kažu da nisu same jer mnogo veći broj ljudi u Tuzli, s kojima su u kontaktu, ima iste probleme.
17.09.2021. u 20:14
get url
text
Zlata Begović i Fatima Hadžimustafić
Zlata Begović i Fatima Hadžimustafić

- U oba slučaja postupao je građevinski inspektor Dževad Avdibegović, a obrazac je potpuno isti. Mi prijavimo nelegalnu gradnju, inspektor na teren izlazi nakon nekoliko mjeseci, iako po zakonu to mora učiniti u roku od 30 dana. Inspektor na teren izađe u perodu od dva do šest mjeseci nakon prijave i to tek nakon što investitor završi gradnji i podnese zahtjev za legalizaciju objekta, što naravno nije slučajno. Onda inspektor konstatira da nema njegove ingerencije jer je objekat u postupku legalizacije - priča Zlata Begović na čijoj su međi u naselju Mosnik napravljena dva bespravna objekta.

Divlja gradnja

Veoma sličan slučaj je i onaj Fatime Hadžimustafić u naselju Mejdan. Njen komšija napravio je kuću koja je od njene udaljena od 30 do 60 centimetara.

- Gradnjom tog objekta meni je zaklonjen prozor, zidovi su mi počeli pucati. Kada su radovi počeli, u maju 2018. godine sam obavijestila gradsku inspekciju. Inspektor Avdibegović je došao tek u septembru te godine. Obaviještena sam da se radovi na kući zaustavljaju, ali i da je predat zahtjev za legalizaciju. Investitoru je u februaru 2019. godine odbijen zahtjev za legalizaciju i on se nije žalio, a uprkos tome je nastavio s gradnjom - priča Fatima Hadžimustafić.

Kuće Fatime Hadžimustafić (lijevo) pored nelegalnog objekta

Zbog svega je, kaže, išla lično u kancelariju inspektora Avdibegovića, a tamo je zbog vike i uvreda doživjela poniženje.

- Nakon toga primio me i gradonačelnik Jasmin Imamović. Ljubazno je saslušao moj problem i rekao da je ono što se radi protivzakonito, ali ništa nije poduzeto. Moja kuća je u međuvremenu popucala, što sam prijavila, da bi inspektor Avdibegović došao i ustanovio da se radi o milimetarskim nevidljivim linijama, a na fotografijama se jasno vidi da su to velike pukotine. I na kraju je u svom nalazu napisao da moja kuća ne ugrožava komšijinu, koja je nelegalna - priča Fatima Hadžimustafić.

Oštećenja u kući Fatime Hadžimustafić

Objekat prilikom čije gradnje je srušena ograda u dvorištu Zlate Begović, navodi vlasnica, udaljen je tek 40-ak centimetara od kuće njenog komšije Muhameda Fejzulahovića.

- Inspektor Avdibegović je čekao četiri i po mjeseca da izađe na mjesto događaja po prijavi Muhameda Fejzulahovića. Zbog blizine tog nelegalnog objekta Muhamedu je prilikom svake veće kiše oko kuće poplava. I tu je inspektor konstatirao samo da je podnesen zahtjev za legalizaciju - nastavlja Zlata Begović.

Nelegalni objekat na međi Zlate Begović: Desno je kuća Muhameda Fejzulahovića

Ona dodaje da postupci traju od tri do šest godina, ali da niti jedan nelagelni objekat nije srušen, iako im je nadležna gradska služba u Tuzli odbila legalizaciju, a njihove žalbe odbacilo resorno kantonalno ministarstvo.

- Poslije odbijanja zahtjeva za legalizaciju inspektor bi morao donijeti rješenje da se objekat sruši, ali to nije učinjeno. Imamo primjer Salkana Gradaščevića, koji ima iste probleme i koji je dobio sudsku presudu po kojoj se nelegalni objekti moraju srušiti, ali ni to nije provedeno - dodaje Zlata Begović.

Disciplinski postupak

Grupa građana pokrenula je dispilinski postupak protiv inspektora Avdibegovića koji je okončan umanjenjem plaće u iznosu od 20 posto na period od pet mjeseci.

- Gradonačelnik Jasmin Imamović donio je tu mizernu i sitnu sankciju, a disciplinska komisija je utvrdila da je počinio teške povrede službene dužnosti - kaže Zlata Begović.

U odluci discipinske komisije, u koju je Faktor imao uvid, navodi se da je Avdibegović odgovoran za "neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno i nemarno vršenje povjerenih poslova i zadataka" te ponašanje kojim se onemogućava ili otežava građanima ili drugim licima da ostvaruju svoja prava u postupcima pred organima državne službe".

Kako saznajemo, ova odluka disciplinske komisije nije pravosnažna, a Avdibegović je iskoristio svoje pravo i uputio žalbu.

Nelegalna gradnja bila je povod za skandal povodom kojega je sa pozicije šefa Službe za inspekcijske poslove smijenjen Zlatko Kovačević, koji je Miralema Mešanovića jer je skretao pažnju na nelegalnu gradnju u naselju Mejdan, u zvaničnom odgovoru u pisanoj formi nazvao budalom.

Spomenuti Kovačević je, kao i sada već bivši inspektor Dževad Avdibegović, premješten u Službu civilne zaštite Grada Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.