open-navfaktor-logo
search
Uštede
Federalne institucije preselile u Energoinvest, uštedjet će se više od 137.000 KM mjesečno
Preseljenjem više ministarstava i institucija iz zgrade Unipromet u Energoinvest realiziran je zaključak Vlade FBiH
11.06.2019. u 17:13
get url
text
Zgrada "Energoinvest"
Zgrada "Energoinvest"

Završeno je preseljenje nekoliko federalnih institucija iz zgrade Unipromet u Sarajevu u zgradu Energoinvesta, tačnije, sjedište Vlade FBiH, potvrdio nam je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Time će se postići značajne uštede jer je za zakup federalnih institucija na mjesečnom nivou u Uniprometu izdvajano više od 137.000 KM.

Preselio i Arhiv Federacije BiH

U zgradu Energoinvesta preselili su federalna ministarstva rada i socijalne politike, okoliša i turizma, prostornog uređenja, poljoprivrede. Zatim, Arhiv Federacije BiH, Ured Vlade FBiH za evropske integracije, Federalna direkcija robnih rezervi i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

- Izvršeno je zaduženje po zaključku Vlade FBiH, a u vezi s preseljenjem svih federalnih organa koji su bili smješteni u zgradi Unipromet, u zgradu Vlade Federacije BiH u ulici Hamdije Čemerlića. Mjesečni iznos zakupa prostora za smještaj navedenih federalnih organa u zgradi Uniprometa zaključno sa 31.5.2019. godine iznosio je 137.697,16 KM. Vlada Federacije BiH će, u skladu sa dinamikom sticanja vlasništva prostora u zgradi Energoinvesta, odlučivati o budućim korisnicima - rekao nam je Korać.

Upitali smo šta se događa sa objektom "Staklena banka" koju je Vlada FBiH kupila u Mostaru za smještaj svojih institucija u tom gradu.

- Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH u cilju završetka izgradnje zgrade "Staklena banka" u Mostaru, nakon pravomoćnog uknjiženja vlasništva kupljene nekretnine, provela je postupak čišćenja objekta i sanaciju oborinskih voda iz podruma zgrade. Zatim je od ovlaštenog sudskog vještaka pribavila stručni nalaz zatečenog stanja objekta, sa posebnim osvrtom na stanje nosive armirano-betonske konstrukcije objekta - govori nam Korać.

Za zakup četiri ministarstva u Mostaru plaća se 56.256,90 KM 

Objašnjava da je objekat bio izložen ratnim dejstvima i dugotrajnoj nezaštićenosti na vremenske prilike. Na osnovu nalaza koji su dobili pribavljen je Elaborat o stanju konstrukcije objekta "Staklena banka" u Mostaru, sa analizom rezultata i prijedlogom mjera sanacije. U toku su aktivnosti provođenja preporuka iz Elaborata.

Na pitanje koliko sada Federalna vlada izdvaja za zakupninu četiri ministarstva u Mostaru i dijela Porezne uprave FBiH, Korać nam je odgovorio da se na mjesečnom nivou izdvaja 56.256,90 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.