open-navfaktor-logo
search
Primjena Zakona
Federalno ministarstvo zdravstva: Zabrana pušenja na javnim mjestima počinje 28. maja
Od 28. maja počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, ali i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.
15.05.2023. u 21:01
get url
text

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, Zakonom se uređuju mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, promoviranja i sponzoriranja, sprečavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom zakona.

Zakonom je propisana i obaveza donošenja podzakonskih propisa, a saglasno Planu rada Federalnog ministarstva zdravstva za 2023. godinu, radna grupa, kako su naveli iz ovog ministarstva, radi na pripremi dva pravilnika, i to: Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja i Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja malodobnim osobama.

- Priprema Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u završnoj je fazi, nakon čega će Pravilnik biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje.

Nakon obavljenih javnih konsultacija, Pravilnik će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH. Također, treba napomenuti i da su članom 41. Zakona utvrđena obaveza usklađivanja s odredbama ovog Zakona, i to na način da se rokovi određuju različito spram djelatnosti.

Tako je, primjera radi, propisano da obaveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene zakona (28. maj 2023. godine), dok je obaveza za pravne osobe, u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona), bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje da usklade svoj rad s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji se donosi na osnovu članka 7. ovog zakona (Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje) - navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

VEZANI TEKST - Uskoro počinje zabrana pušenja na javnim mjestima u FBiH: Ko je "na meti", hoće li se neki objekti zatvoriti?

No iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH početkom mjeseca kazali su nam "kako je više nego apsurd donositi zakon samo u jednom dijelu države, odnosno u FBiH, dok će se u entitetu RS i Brčko distriktu duhanski proizvodi i dalje moći konzumirati i u javnim prostorima".

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja, kazao je "kako je Zakon nesprovodiv i ne vrijedi ništa".

- Javni prostor nije samo ugostiteljsko-turistička branša. Javni prostor su i: frizerski salon, optičarska i šnajderska radnja... Takvih i drugih prostora ima više od 100.000 na području Federacije BiH. Pita li se iko - ko će kontrolisati tolike prostore? Pa mi sada nemamo dovoljno inspektora da rade posao koji bi trebali. Morali bismo zaposliti još 1.000 inspektora, ali ko će ih plaćati? Mislim da je u donošenju jednog ovakvog zakona presudilo politikanstvo, a to što je nesprovodiv, nikoga izgleda ne brine - istakao je Hadžić.

No za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM.

Primjera radi, pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 maraka, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.