open-navfaktor-logo
search
Zasjedali disciplinci
FK Borac kažnjen zbog zastave Rusije i rođendanske čestitke "đeneralu"
Fudbalski klub Borac kažnjen je sa 3.000 KM, odlučila je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
08.04.2022. u 18:01
get url
text

Banjalučani su kažnjeni zbog upotrebe pirotehnike navijača ovog kluba, ali i političkih poruka, te veličana ratnog zločinca Ratka Mladića, na utakmici protiv Tuzla Cityja.

VEZANI TEKST - Hoće li Borac biti kažnjen zbog parole "Đenerale sretan rođendan!"

Naime, tokom revanš utakmice četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Tuzla Cityja, koja je odigrana 16. marta, navijači Borca, popularni Lešinari, na tribinama su izvisili zastavu Rusije, zemlje koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, ali i parolu na kojoj je pisalo "Đenerale sretan rođendan".

Jedini "đeneral" kojeg tako oslovljavaju, a koji je u to vrijeme slavio rođendan je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić (rođen 12. marta 1943. godine).

Borac je, izmđu ostalog, kažnjen na osnovu člana 80. Stav 1 (Rasizam i drugi oblici diskriminacije), a u kojem piše:

VEZANI TEKST - FSBiH blago kaznio Borac iako su Leširani slali političke poruke

- Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, bit će kažnjen (klub) novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM.

Kontaktirali smo i članove Disciplinske komisije FSBiH koji su nam potvrdili da se kazna odnosi i na isticanje zastave, ali i "rođendansku čestitku".

- Borac je kažnjen zbog zastave Rusije, ali i transparenta. Naše zastave mogu, ali zastave drugih zemalja ne mogu na tribine. Političkim porukama nije mjesto na stadionima - kazali su za Faktor iz DK FSBiH.

Ujedno, Borac je jedini klub koji je kažnjen novčano, dok su ostalim klubovima (Željezničar, Velež i Široki Brijeg) izrečene opomene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.