open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Superlige
Florentino Perez oštro odgovorio UEFA-i: Monopolisti, nemojte prijetiti
Florentino Perez (74), prvi čovjek Real Madrida i predsjednik Superlige, rekao je da se igrači koji će nastupiti u novom takmičnju ne trebaju bojati nikakvih prijetnji iz krovnih organizacija UEFA-e i FIFA-e te da će moći igrati za reprezentacije svojih država.
20.04.2021. u 08:28
get url
text

Obrazložio je i zbog čega to govori.

- Fudbaleri mogu biti potpuno mirni. Ne boje se niti su nas pitali o tome, barem nisu mene - istakao je Perez tokom gostovanja na španskoj televiziji La Sexta.

Superligu je osnovalo 12 najvećih evropskih klubova iz Španije, Engleske i Italije, a Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, jučer je zaprijetio da igrači koji nastupe u ovom takmičenju neće moći igrati za reprezentacije svojih zemalja na Svjetskom prvenstvu i EURO-u.

- To se neće dogoditi. Tu konfuziju stvaraju oni koji drže monopol nad fudbalom. Naravno da je UEFA monopolist. Ona treba biti transparentna, nije imala dobar imidž tokom historije, ne želim spominjati neke stvari...

Ne trebaju nikome prijetiti jer ne radimo ništa loše. Po našem mišljenju, njihov format takmičenja ne funkcioniše. Atraktivnost Lige prvaka je sve manja - kazao je Perez, osvrnuvši se na najavu UEFA-e da će 2024. godine uvesti novi format Lige prvaka:

- Do tada ćemo biti mrtvi. Neki klubovi su izgubili stotine miliona eura. Samo je Real Madrid tokom dvije sezone ostao bez prihoda od oko 400 miliona eura.

Jasno, aludirao je na "koronakrizu". Najavio je da će Superliga startati "što prije", a najkasnije 2023. godine, te da će u narednim danima obaviti razgovore sa čelnicima FIFA-e i UEFA-e.

Objasnio je da će učesnici Superlige igrati i nacionalna prvenstva.

- To je na početku našeg projekta rekao neko jako glup, a onda su se na to nakačili ostali glupani. Naravno da nećemo odustati od nacionalnih prvenstava. Ona su temelj svega. Nacionalno prvenstvo i Superliga mogu biti u savršenom suživotu. Ništa se neće promijeniti u nacionalnim ligama - decidan je Perez, naglasivši kako Superliga nije zvala PSG, te da sa Bayernom i Borussijom Dortmund nisu ni razgovarali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.