open-navfaktor-logo
search
Pogoršano stanje
Forto: Angažovat ćemo dodatno medicinsko osoblje u KS, pacijente ćemo možda smještati i u dvorane
Ako želimo opstati kao društvo, moramo zaštititi naš zdravstveni sistem od pandemije koronavirusa. Nalaže se Domu zdravlja KS i Općoj bolnici da sa evidencije Zavoda za zapošljavanje angažuju  ljekare i medicinske sestre, saopćio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo nakon današnje hitne sjednice Vlade.
04.03.2021. u 15:28
get url
text

Tako će JU Dom zdravlja sa evidencije Službe za zapošljavanje angažovati 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara. Nalaže se Općoj bolnici da angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera medicinske radiologije.

- Nalaže se Zavodu za zdravsteno osiguranje da nabavi 20.000 rapid testova za testiranje na koronavirus. Ići ćemo prema privatnim klinikama da vidimo ima li mogućnosti da se u njihovim objektima smjeste pacijenti. Ukoliko to ne bude moguće, ostaje opcija smještaja u neke druge prostore, pa i dvorane, kao što se to već radi u našem okruženju i šire - izjavio je Forto i naglasio da se nastavlja hitna sjednica.

FOTO: Vlada KS

Obratio se i Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

- Povećan je broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo. Federalni Krizni štab nas je u potpunosti zapostavio. Dozvolili su da se kantoni ponašaju kako žele. Stigao nam je britanski soj, možda i južnoafrički. Opća bolnica je popunila kapacitet namijenjen za Covid-pacijente, nešto malo kreveta ostalo je na KCUS-u. Direktorima ovih zdrastvenih ustanova sugerisao sam da ako su u mogućnosti prošire kapacitete za oboljele od koronavirusa. Samo danas je 46 uposlenika iz KCUS-a zbog zaraženosti koronavirusom izbačeno iz stroja - kazao je Vranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.