Forto je kazao da je na sastanku u Federalnoj vladi osim premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i njegovog tima bio prisutan i veliki broj kantonalnih premijera i njihovih saradnika. 

- Dvije su teme bile, jedna je bila epidemiološka situacija, gdje se suštinski slažemo u smislu pogoršanja epidemiološke situacije. Druga tema je nabavka vakcina. Odmah želim reći, Kanton Sarajevo će učiniti sve da pomogne Vladi FBiH u nabavci vakcina koliko je u našoj moći. Učnit ćemo sve što oni misle da je potrebno, kako bi građani dobili vakcine da bi započeli proces koji u drugim državama već uveliko traje - rekao je Forto.

Naveo je da je u uvodnom dijelu sastanka bilo riječi o tome šta je Vlada uradila u procesu nabavke vakcine te kazao da je to najbolje opisati jednom hrvatskom riječju a to je "susramlje".

- To je kada je vama neugodno a neko drugi nešto radi, meni je neugodno i stid me je šta smo čuli u smislu nabavke vakcina sa federalnog nivoa. Govorili su nam koliko su sastanaka imali, koliko su dopisa poslali, s kim su razgovarali od velefarmacija. U martu 2021. godine oni razgovaraju o formiranju tijela za nabavku vakcine, ono što sam tamo čuo nisam mogao da vjerujem, način na koji nam je to prezentirano nisam mogao da vjerujem, zbog toga sam izašao sa toga sastanka jer je bio suštinski beskoristan - poručio je on.

Na kraju je kazao da ako bude bilo prilike za to, da će Vlada KS staviti sve svoje kapacitete u službu Federalne vlade s ciljem nabavke vakcina.