open-navfaktor-logo
search
Danima šuti
Forto ne odgovora: Je li tačno da su mogli kupiti vakcine, ali su odbili zbog cijene?
Vlada Kantona Sarajevo je obećala, premijer Edin Forto dobio lajkove na Facebooku, a potom je priča o nabavci vakcina protiv COVID-19 u KS utihnula. Umjesto nabavke vakcina, o čemu iz Vlade KS više nije bilo nikakvih posebno značajnih informacija, javnost za sada zna da je Vlada na čelu s Fortom od Srbije tražila vakcine koje su i dostavljene prošle sedmice. 
14.04.2021. u 13:35
get url
text

VEZANI TEKST - Forto: Odužit ćemo se Srbiji kroz boravak njihovih građana u Sarajevu na račun Vlade KS

Dakle, vakcine iz Srbije nisu bile donacija na inicijativu vlasti susjedne zemlje, nego je Fortina vlada te vakcine tražila, a zauzvrat će srbijanskim poreskim obveznicima ponuditi besplatan smještaj u sarajevskim hotelima.

Međutim, javnost ne zna ništa o tome da li je Vlada KS pregovarala o nabavci vakcina za novac građana Kantona Sarajevo, ko su bile firme koje su u ime Vlade razgovarale sa proizvođačima, s kim se razgovaralo, o kojim količinama vakcina je riječ i po kojoj cijeni. I na kraju, zašto Vlada KS niti jednom do sada nije dala bilo kakvo ozbiljno objašnjenje zbog čega još uvijek nisu kupili vakcine?

Posljednje što se zna je informacija da je premijer Forto ovlastio nekoliko firmi da pregovaraju o nabavci vakcina u ime Vlade KS. Ovlaštenje je sačinjeno i potpisano 8. marta ove godine i Vlada navodi da želi nabaviti "najmanje 100 hiljada doza vakcina za građane Kantona Sarajevo". Među firmama koje su dobile Fortin potpis je bila i IDS Zdrava sredina, koja se bavi dezinfekcijom i deratizacijom. U javnosti je ta informacija odjeknula jer se radi o firmi čiju su čelni ljudi bliski Narodu i pravdi, Fortinom koalicionom partneru u Vladi KS. 

VEZANI TEKST - Firma bliska NiP-u dobila Fortin potpis za vakcine, nabavljali i respiratore: Hoće li završiti posao do kraja?

Kada je najavljivao kako će Vlada KS nabaviti vakcine, kantonalni premijer je saopćio da se radi o nabavci u vrijednosti 2.000.000 KM sa pozicije sredstava namijenjenih za borbu protiv ove bolesti. Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, je na televiziji izjavio kako firme proizvođači provjeravaju biografije Forte i Harisa Vranića, ministra zdravstva?!

- Ne želimo više čekati državni nivo vlasti i nismo sigurni da će ono što oni nabave biti dovoljno da građani Sarajeva steknu kolektivni imunitet - rekao je u video obraćanju sredinom januara. 

U međuvremenu je čak i državni nivo nabavio nešto vakcina preko COVAX-a, a Forto i dalje priča kako je zakazala država i entitet Federacija. Pritom Vlada KS ime iste mogućnosti kao i Vlada FBiH po pitanju nabavke vakcina.

Međutim, Forto i njegov kabinet već danima odbijaju odgovoriti na pitanja dokle su oni stigli s nabavkom, da li je obećanje da će Vlada KS nabaviti vakcine bila velika laž koje su bili svjesni u startu ili je Vlada KS, kako se spekulira, imala priliku da kupi određene količine vakcine, ali je odbila zbog cijene?!

- Koje ste proizvođače vakcina do sada kontaktirali (direktno ili preko posrednika) i šta su vam odgovorili? Molimo vas da precizno odgovorite kakav odgovor je stigao od proizvođača vakcina Moderna? Po kojoj cijeni su vam ponuđene te vakcine i koji je odgovor, odnosno odluka Vlade KS u vezi s konkretno tim vakcinama? - ovako su glasila Faktorova pitanja upućena premijeru KS na njegov mail. 

Premijer je tražio da mu se pitanja pošalju na njegov službeni mail, što smo i učinili 8. aprila u 10.40 sati. Nakon toga, premijera smo više puta pozivima i porukama podsjetili da nismo dobili odgovore. 

Naime, već danima se iz krugova bliskih Vladi KS i Našoj stranci, čiji je premijer Forto član, mogu čuti spekulacije kako je Vlada dobila odgovor da može kupiti vakcine proizvođača Moderna, ali da se nisu odlučili za kupovinu zbog cijene. Tržišna cijena po kojoj je Vlada mogla nabavite vakcine navodno je bila 30 dolara po dozi. Vlada je zbog visoke cijene vakcine, ako je vjerovati tim navodima, odlučila da će štedjeti i da građanima KS neće kupiti niti jednu dozu od ovog proizvođača. 

Do trenutka objave ovog teksta premijer Forto i njegov kabinet, uprkos Faktorovom insistiranju, nisu ponudili bilo kakav odgovor na pitanja o nabavci vakcina, konkretno o tvrdnjma vezanim za vakcine proizvođača Moderna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.