open-navfaktor-logo
search
(Ne)informisan
Forto obmanjuje javnost: KJKP Rad i ranije praznio "zvonaste" kontejnere, Sarajevo i dalje nečisto
Građani Sarajeva proteklih nekoliko dana stječu dojam da se o čistoći glavnog grada niko ne brine. Hrpa smeća, nepokošena trava, prljave ulice i parkovi prizor su koji građani glavnog grada viđaju svakodnevno.
19.05.2021. u 08:06
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pokušao je opravdati nečistoću grada prebacivši odgovornost na prethodnu upravu KJKP Rad.

VEZANI TEKST - Sarajevo Bajram dočekuje u smeću, defilea kamiona i dronova sada nema ni na vidiku

- Dogovorili smo značajno intenziviranje čišćenja grada. Neki od problema sa kojim se susrela nova uprava je nepostojanje mehanizacije za uklanjanje određenih vrsta kontejnera koje su općine kupovale bez konsultacije sa Radom. To su ona "zvona", gdje se najviše slika sa gomilom smeća pojavljuju. To su "zvona" koja su kupljena od strane općina bez da je Rad informisan o tome i oni sada nemaju vozilo koje treba to da čisti - kazao je premijer Forto u jučerašnjem obraćanju na svom Facebook profilu.

Međutim, kako saznajemo, KJKP Rad ipak posjeduje vozila koja su namijenjena za čišćenje "zvonastih" kontejnera, a ova informacija potvrđena nam je iz ovog preduzeća.

- Postoje vozila namijenjena za čišćenje zvonastih kontejnera, ali su ona bila u kvaru. Pražnjenje je vršilo KJKP Rad. Na nekim lokacijama su pojačane te aktivnosti. Vozila koja imaju presu pokvarena su zbog neadekvatnog odlaganja otpada u unutrašnjost tih kontejnera - kazao je za Faktor Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rada.

Vozilo KJKP Rada čisti "zvonaste" kontejnere prije nekoliko dana

Izgledno je da Fortu iz ovog kantonalnog preduzeća nisu dobro informisali, s obzirom na to da je KJKP Rad i ranije vršio pražnjenje kontejnera koje su općine nabavljale "na svoju ruku".

Iako premijer problem nečistog Sarajeva vidi samo pokraj "zvonastih" kontejnera, slike sa terena ipak govore drugačije. Čak i pokraj običnih starih kontejnera može se vidjeti prizor koji liči na deponiju smeća.

Na ovaj problem ukazali su i iz Općine Stari Grad, poručivši da Općina nije nadležna za odvoz smeća, te da krivicu za ovakvo stanje snosi isključivo kantonalni nivo vlasti pod čijom upravom je nadležno kantonalno preduzeće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.