open-navfaktor-logo
search
Susreti
Forto s češkim kolegom o uspostavi direktne aviolinije Sarajevo-Prag
Uspostava direktne avionske linije Sarajevo - Prag te željezničkog prometa bile su glavne teme odvojenih sastanaka koje je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao sa češkim ministrom prometa Martinom Kupkom te direktorom Željeznica Češke Michaelom Krapincem i direktorom Aerodroma Prag Jirijem Posom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
08.06.2023. u 16:50
get url
text
Edin Forto s češkim kolegom

- Ministar Kupka podržao je inicijativu ministra Forte da se izvrši proširenje evropske mreže koridora (TEN-T mreža) dodatnim koridorom koji bi uvezao četiri glavna grada u našem regionu na potezu od Zagreba preko Bihaća, Sarajeva i Podgorice do Tirane, a što bi omogućilo olakšan način finansiranja izgradnje tih cestovnih pravca te značajnu podršku EU fondova - navedeno je.

Forto je, dodaje se, ukazao na neophodnost uvođenja olakšica za profesionalne vozače koji nisu izuzeti iz EU direktive po kojoj u Evropskoj uniji mogu boraviti 90 dana u 180 dana, za razliku od posada brodova i aviona koje su izuzete iz ove direktive EU.

- Direktor Željeznica Češke Krapinac naveo je kako Češka izdvaja značajna sredstva za putnički željeznički promet koji se u svega jednoj trećini troškova finansira od prodaje karata, dok dvije trećine troškova sufinansiraju svi nivoi vlasti.

Jedan od prioriteta Praškog aerodroma, prema riječima direktora Posa, jeste otvaranje novih linija, uključujući onu za Sarajevo. Istovremeno, iskazana je spremnost za jačanje saradnje i prijenos bogatog znanja i iskustva koje Praški aerodrom ima u svom uspješnom poslovanju, a koje može biti primijenjeno na aerodromima u Bosni i Hercegovini - istaknuto je u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.