open-navfaktor-logo
search
Na sastanku EBRD-a
Forto u Maroku prodavao maglu: Gradski saobraćaj u kolapsu, on priča o biciklističkoj infrastrukturi
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, u marokanskom Marakešu na godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i biznis forumu, govorio je na panelu "Zeleni gradovi: Glasovi otpornosti".
13.05.2022. u 17:02
get url
text

Podcrtao je da Vlada Kantona Sarajevo ulaže u projekte javnog prijevoza, koji su građani jasno naveli kao najveći problem. Naravno da je to najveći problem, a njegovo rješenje, nažalost, ide u negativnom smjeru, jer mjesecima su građani uskraćeni za gradski prijevoz i snalaze se kako umiju i znaju da dođu do svojih odredišta.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Nema ni pruge ni trolejbusa, odustali i od totalne obustave tramvajskog saobraćaja

Premijer Kantona Sarajevo na sastanku je istakao da u budućnosti fokus kantonalne vlade treba biti dalje jačanje i širenje javnog prijevoza, uključujući i širenje biciklističke i pješačke infrastrukture.

- Pokrenuti su projekti nabavke trolejbusa i tramvaja, rekonstrukcija i proširenje tramvajske mreže i uvođenja sistema automatskog upravljanja saobraćajem. Osim toga, provodimo projekte štednje energije u javnim objektima i proširenja mreže centralnog grijanja će direktno utjecati na isplativije i korisnije usluge prema građanima Sarajeva. Oboje, bolji javni prijevoz, kao i projekti uštede energije, doprinose smanjenju zagađenosti zraka, što je, također, jedna od briga građana - naveo je premijer Forto.

Sve je to lijepo rečeno, ali informacije na terenu govore potpuno drugačije. Kada je u pitanju rekonstrukcija tramvajske pruge, jedino je poznato da je ona počela u augustu prošle godine, a završetak radova možda bude u augustu, septembru...

U novim trolejbusima su se do sada samo provozali premijer Forto i ministri Kantona Sarajevo, kao i delegacija EBRD-a. Trebali su ministar saobraćaja Adnan Šteta i premijer Edin Forto delegaciju EBRD-a provozati i tramvajem "četvorkom", koja od augusta prošle godine ne funkcioniše zbog rekonstrukcije pruga, a "eksperti" iz ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo javnost su sinoć obavijestili da će ova linija biti u prekidu od 14. maja?!

Razočarani građani zatrpali su negativnim komentarima ovu obavijest na službenoj Facebook stranici Kantona Sarajevo.

Kada je u pitanju izgradnja biciklističke staze od Nedžarića do Skenderije, veći dio je završen za vrijeme mandata gradonačelnika Abdulaha Skake. Iz sarajevskih općina Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar prošle godine ukazali su gradonačelnici Benjamini Karić na realne probleme za završetak biciklističke staze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.