open-navfaktor-logo
search
Priznanja
Frontmen Iron Maidena Bruce Dickinson Počasni građanin Sarajeva
Udruženje Concept Media koje je predložilo Dickinsona za ovo priznanje, navelo je da je taj koncert vratio ljudima u Sarajevu nadu i uvjerio ih da nisu sami u tim ratnim godinama
31.10.2018. u 13:01
get url
text

Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno je odlučilo da priznanje Počasni građanin Sarajeva dodijeli Bruceu Dickinsonu, frontmenu Iron Maidena i solo umjetniku.

On je 14. decembra ratne 1994. održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u tada opkoljenom Sarajevu, pošto je sa bendom doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije. U ratnom Sarajevu proveli su četiri dana, a koncert je organizirao UNPROFOR.

Obišli su tada i sirotište, te napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

Udruženje Concept Media koje je predložilo Dickinsona za ovo priznanje, navelo je da je taj koncert vratio ljudima u Sarajevu nadu i uvjerio ih da nisu sami u tim ratnim godinama.

O koncertu je snimljen i dokumentarni film "Scream For Me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića. Za potrebe snimanja tog filma Dickinson se vratio u Sarajevo poslije 21 godinu te proveo u gradu nekoliko dana. On je napisao i knjigu u kojoj spominje svoj boravak u opkoljenom Sarajevu. Priznanje će mu biti dodijeljeno 25. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.