open-navfaktor-logo
search
Tomislavgrad i Bihać
FUCZ: Demineri očistili još 20.723 metara kvadratnih sumnjive površine
Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) završili su dva deminerska zadatka na području Bihaća i Tomislavgrada. Završetkom ovih zadataka očišćeno je još 20.723 metara kvadratnih sumnjive površine.
27.07.2020. u 12:57
get url
text

U općini Tomislavgrad primopredaja završenog deminerskog zadatka izvršena je na lokaciji Slani dolac koja se nalazi nepunih šest kilometara od mjesta Lipa.

Na ovom zadatku, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja, bili su angažovani deminerski timovi FUCZ “Livno B” i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva). Od ukupne površine zadatka koja je iznosila 19.203 metara kvadratnih, odnosno manuelnom metodom je urađeno 4.143 metara kvadratnih, a pregama (psi sa vodičima) 15.060 metara kvadratnih.

{$galerijaFotografija}

Ovo područje, odnosno lokacija, prije rata se koristila za ispašu stoke, za lov i kao izletište. U toku rata bila je između linija konfrontacije, a do danas se nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost.

Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uslovi za sigurno kretanje čobana, lovaca i izletnika.

Na području Grada Bihaća deminerski tim FUCZ “Bihać B” završio je deminerski zadatak “Golubić Aerodrom”.

Ovaj zadatak rađen je još 2005. godine od strane deminerske organizacije MEDECOM. U martu 2019. godine na predmetnoj površini, čija lokacija se nalazi u neposrednoj blizini kuća, pronađena je mina PROM nakon čega je BH MAC uputio zahtjev za angažovanje deminerskih kapaciteta FUCZ kako bi se pregledala utvrđena rizična površina koja je prvobitno iznosila 1.520 metara kvadratnih, a naknadno je utvrđeno da očišćena površina iznosi 1.803 metara kvadratnih.

FUCZ je angažovala mašinski tim koji je sa akreditovanom mašinom izvršio skidanje nabačenog sloja zemlje i šuta sa predmetne površine do nultog nivoa, nakon čega je deminerski tim “Bihać B” pristupio manuelnom čišćenju. Ova lokacija nalazi se u neposrednoj blizini kuća

Primopredaja je obavljena između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), a predstavnik Grada Bihaća je upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Na ovim zadacima nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva.

FUCZ: Demineri očistili još 20.723 metara kvadratnih sumnjive površine
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.