Odluku o obustavi postupka utvrđivanja odgovornosti GDS-a, kojem je bila izrečena zabrana kandidovanja na idućim izborima, CIK je donio na sjednici u četvrtak.

Kako je pojašnjeno, Građanskoj demokratskoj stranci je bila izrečena zabrana kandidovanja na narednim izborima zbog nepodnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja.

GDS se žalio i Sud Bosne i Hercegovine je uvažio žalbu i predmet vratio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na ponovno odlučivanje jer Sud BiH nije mogao utvrditi da li je dostavljanje zaključka kojim se poziva GDS na izjašnenje uručeno zakonito.

- U ponovnom postupku uputili smo akt preduzeću Pošte BiH da se izjasni kako je tekao postupak dostave, da li je izvršen u skladu sa zakonom. Odgovoreno je da nije, da će poštar snositi odgovornost – pojašnjeno je na sjednici Centralne izborne komisije BiH u četvrtak.

U međuvremenu je GDS donio godišnji finansijski izvještaj, te je CIK odlučio o obustavi postupka.

CIK je na sjednici krajem prošle godine izrekao mjeru uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja za 2020. godinu.