open-navfaktor-logo
search
Obustavljen postupak
GDS ipak može na izbore, utvrđena greška poštara
Građanska demokratska stranka (GDS) ipak će moći na izbore s obzirom na to da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obustavila postupak nakon što je utvrđena greška poštara.
28.02.2022. u 08:11
get url
text

Odluku o obustavi postupka utvrđivanja odgovornosti GDS-a, kojem je bila izrečena zabrana kandidovanja na idućim izborima, CIK je donio na sjednici u četvrtak.

Kako je pojašnjeno, Građanskoj demokratskoj stranci je bila izrečena zabrana kandidovanja na narednim izborima zbog nepodnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja.

GDS se žalio i Sud Bosne i Hercegovine je uvažio žalbu i predmet vratio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na ponovno odlučivanje jer Sud BiH nije mogao utvrditi da li je dostavljanje zaključka kojim se poziva GDS na izjašnenje uručeno zakonito.

- U ponovnom postupku uputili smo akt preduzeću Pošte BiH da se izjasni kako je tekao postupak dostave, da li je izvršen u skladu sa zakonom. Odgovoreno je da nije, da će poštar snositi odgovornost – pojašnjeno je na sjednici Centralne izborne komisije BiH u četvrtak.

U međuvremenu je GDS donio godišnji finansijski izvještaj, te je CIK odlučio o obustavi postupka.

CIK je na sjednici krajem prošle godine izrekao mjeru uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja za 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.