open-navfaktor-logo
search
Bh. pamet
Genijalni umovi: Amar Garčević je sa 10 ušao u IT svijet, sada sa 14 kreira web stranice
U IT svijet "uplovio" je sa 10, a danas kao 14. godišnjak Amar Garčević iz Sarajeva bilježi nevjerovatne uspjehe.
24.04.2021. u 20:00
get url
text

Kreira web stranice i vrlo dobro vlada web dizajnom. Usput, odličan je učenik osmog razreda Osnovne škole "Velešički heroji".

- IT "karijeru" sam započeo kada mi je bilo samo 10 godina. Tada sam se počeo baviti dizanjem i obaranjem sistema. Nedugo zatim pažnju mi je privukao web development i programiranje web stranica jer me oduvijek zanimalo šta se nalazi iza svih web stranica koje svakondevno viđamo. Tada sam napravio svoje prve korake u IT svijetu, te sam samostalno naučio putem YouTube tutorijala. Dan za danom sam bio sve zadovoljniji svojim uspjesima.

Također htio sam proširiti svoje znanje i vještine u oblasti web dizajna pa sam se odlučio i na taj korak. Počeo sam istraživati o Photoshopu i mnogim drugim programima koji su u vezi s dizajnom. Gledao sam isto tako tutorijale putem YouTube i sada mogu reći da dobro vladam i dizajnom – kaže Garčević.

Do sada ima dva uspuješna projekta iza sebe - dizajnirao je web stranicu za svoju školu, ali i stranicu CovidLive.

- CovidLive sam napravio u jeku pandemije koronavirusa jer sam smatrao da je potrebno nešto što će davati informacije koliko je zaraženih u svijetu, u našoj domovinu, te nažalost preminulih, ali i oporavljenih od koronavirusa. Ta web stranica funkcioniše tako da na mapi pokazuje te brojeve, ali i statističke podatke čim se otvori – pojašnjava Garčević.

IT je svijet u kojem želi ostvariti svoje mjesto, a da mu se ozbiljnije posveti, inspirisalo ga je osvojeno prvo mjesto na državnom nivou.

- Ono što je zapravo najveću svijest u meni probudilo da se okrenem IT svijetu je bila pobjeda koju sam donio za svoju OŠ "Velešički heroji". Ta pobjeda je bila u decembru 2019. godine u saradnji British Councila i Velike Britanije. Riječ je o takmičenju Coding challenge 2019. gdje sam sa kolegom osvojio prvo mjesto na državnom nivou. To takmičenje je probudilo svijest u meni, i tada sam shvatio u kojem pravcu želim da moj život teče. Tada sam imao samo 12 godina – priča ovaj mali genijalac.

U konsultaciji sa roditeljima odlučio je i da paralelno s osnovnim obrazovanjem pohađa i IT akademiju na smjeru Frontend JavaScript development.

- To je jednogodišnji program, i to je zapravo mjesto gdje usavršavam svoje znanje u oblasti web developmenta – ističe Garčević.

Želja mu je da nakon srednje škole svoje znanje usavršava u nekoj IT kompaniji, kako bi već pred početak studija mogao osnovati vlastiti biznis.

- Želim to postići do svoje 20. godine. Sve svoje vrijeme sam dao da se usavršavam u IT-u. I volio bih da ostanem u BiH i ovdje se izgradim kao prepoznati stručnjak kojem klijenti vjeruju i žele njegove usluge – poručio je Garčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.