open-navfaktor-logo
search
"Teška i bezizlazna" pozicija
Glasanje u UN-u novi pokušaj balansiranja Srbije između Rusije i Zapada
Generalna skupština Ujedinjenih nacija jučer je velikom većinom glasala za osudu ruske invazije na Ukrajinu. Neočekivani glas Srbije ogledalo je dvoličnosti vrha vlasti ove zemlje.
03.03.2022. u 16:47
get url
text

Za usvajanje Rezolucije glasala je 141 država, među kojima je i Srbija iako se predviđalo suprotno ili bar suzdržan stav.

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a osudila rusku invaziju na Ukrajinu, BiH glasala za, a i Srbija

Ambasador Srbije u sjedištu Ujedinjenih nacija Nemanja Stevanović istakao je pri glasanju da se Srbija ne slaže sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji.

Naime, kako izgleda, Srbija ovim neočekivanim potezom pokazala je koliko očajno želi da zadrži dvije stolice na kojima je sjedila i do sada balansirajući povremeno sa jedne na drugu stranu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon početka ruske invazije danima je izbjegavao iznositi zvanični stav Beograda. Pri isteku roka koji mu je dat rekao je "podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji" nakon čega je uslijedila osuda Evropskog parlamenta.

- Duboko žalimo što se Srbija nije pridružila EU sankcijama protiv Rusije, što narušava njezin pristupni proces u EU i izražavamo naše očekivanje da će se kandidati za članstvo u EU pridružiti ne samo zajedničkoj pravnoj stečevini već i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a - navedeno je u tekstu Rezolucije Parlamenta.

Stoga, jučerašnji stav Srbije prevagnuo je drugoj strani, a nakon glasanja imao je Vučić obraćanje u kojem je pokušao srbijanskoj javnosti, koja je uglavnom proruski orijentisana, da opravda svoju "tešku i bezizlaznu" poziciju.

- Iznijeli smo svoje objašnjenje govoreći da to nije prvi napad i rat na teritoriji Evrope. Nismo smjeli zbog historije da prešutimo - rekao je on sinoć.

Pod objašnjenjem je mislio na izjavu ambasadora Stevanovića u govoru koji je održan na generalnoj skupštini.

VEZANI TEKST - Vučić "objasnio" zašto je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu

- Dužan sam da podsjetim da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog Sjvetskog rata dogodio ne tako davno, 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Republiku Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija ove uvažene institucije na flagrantno kršenje Povelje UN-a – kazao je Stevanović.

Predstavljanje Srbije kao miroljubive zemlje koja je ukazivala poštovanje i toleranciju prema svojim susjedima te "neopravdano" bombardovana od NATO-a ponižavajuća je retorika političkog vrha koja traje već nekoliko decenija.

- Srbija je u izuzetno teškoj situaciji i danas manje nego ikada postoji razumijevanje za poziciju Republike Srbije i našeg naroda bilo gdje u svijetu. To nije pitanje naše principijelnosti, ispravnosti našeg stava, to je pitanje gotovo nevjerovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju – još jedan je pokušaj Vučića da prikaže Srbiju kao najveću svjetsku žrtvu.

No, od pitanja da li će javnost Srbije "progutati" ovo opravdanje, važnije je ono da li će "bratska" Rusija zamjeriti ovaj čin balansiranja Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.