open-navfaktor-logo
search
Žalio se na pritiske
Vučić "objasnio" zašto je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija u Skupštini Ujedinjenih nacija pridružila osudi napada na Ukrajinu, a da rezolucija koju je podržala ne pominje sankcije, javlja Anadolija.
02.03.2022. u 20:23
get url
text

- Srbija se pridružila osudi napada na Ukrajinu. Iznijeli smo svoje objašnjenje govoreći da to nije prvi napad i rat na teritoriji Evrope. Nismo smjeli zbog historije da prećutimo - kazao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare istakao da kriza zbog rata u Ukrajini na dramatičan način pogađa Srbiju i da postoji sve manje razumijevanja za poziciju Srbije i srpskog naroda bilo gdje u svijetu i da pritisci na Srbiju tek slijede i da će biti sve jači.

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a osudila rusku invaziju na Ukrajinu, i BiH glasala za, a i Srbija

Izrazio je bojazan zbog mogućnosti izbacivanja Rusije iz UN-a, što bi predstavljalo problem za Srbiju po pitanju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, na osnovu koje se Srbija poziva na međunarodno pravo kada govori o svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu koji obuhvata i Kosovo.

- Planiraju da na osnovu člana šest Povelje UN-a povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a, poslije toga ostaje otvoren pritisak na Kinu da dođe do promjene Rezolucije 1244. Poslije promjene, mi više nemamo pravni osnov, u kojem bismo se pozivali na očuvanje teritorijalnog integriteta - naglasio je Vučić.

Dodao je da bi poslije promjene Rezolucije 1244 moglo doći do toga da članice UN-a i NATO-a, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, to učine.

Srbijanski predsjednik je kazao da je u prethodna dva dana razgovarao i sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen razmjenjivao poruke oko svih važnih pitanja, od glasanja za deklaraciju i rezoluciju, do sankcija koje se uvode Rusiji.

Na pitanje, šta su tačno podrazumijevali pritisci, Vučić je rekao da mu status kandidata i Kosovo niko nije pomenuo, da je sa Ursulom von der Leyen imao veoma pristojan razgovor o evropskoj budućnosti Srbije, a da su drugi zaduženi za pritiske i da oni pominju "svakojaka čuda" i da su ti neki pominjali sve od investicija, do Kosova, ali da to nisu radili ni Ursula von der Leyen, ni predsjednik Vijeća EU Charles Michel, kao i da su "Amerikanci željeli da saslušaju.

Govoreći o pismu nekadašnjih visokih predstavnika u BiH Valentina Inzka i Christiana Schwarza-Schillinga, koji su tražili da se prekinu pregovori o članstvu Srbije u EU i da se prime oni koji nemaju status kandidata, rekao je "toliko o međunarodnom pravu, decenijama rada, truda, reformi".

Na pitanje, da li je Rusija ljuta na Srbiju poslije osude napada na Ukrajinu, Vučić je odgovorio da je Srbija jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Naglasio je da su potencijalni problemi korisnika Sberbanke riješeni tako što je domaća AIK banka kupila akcije te banke i preuzela klijente.

Vučić je dodao da u Vladi nisu spremni da nacionaliziraju rusku imovinu u Srbiji i da će razgovarati sa njima i ako bude problema, onda će Srbija pokušati da se dogovori i nađe fer cijenu i da nešto kupi, te da Srbija ne želi "da otima ono što pripada Ruskoj Federaciji".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.