open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Grabar-Kitarović: Afere ne mogu nahraniti ljude
Ovo je trebala biti godina reformi, bez izbora i predizbornih kampanja, a mi smo je potrošili, jedan dio na afere, jedan dio na spekulacije oko izbora, kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović
23.10.2018. u 13:43
get url
text

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je najnoviju aferu u kojoj su mediji otkrili vezu predsjedničinog savjetnika sa pritvorenim policajcem koji je za Zdravka Mamića lažirao SMS-ove dopisivanja visokopozicioniranih osoba iz pravosudnih tijela i Državnog odvjetništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović je izjavila kako su za sada samo insinuacije aktualna medijska nagađanja oko povezanosti predsjedničinog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Vlade Galića sa Franjom Vargom, policajcem koji se nalazi u pritvoru zbog optužbe da je lažirao SMS-ove koje je Zdravko Mamić pokazao novinarima uoči presude zbog koje se trenutačno nalazi u BiH.

Riječ je o SMS-ovima koji, kako su utvrdila istražna tijela, lažno sugeriraju SMS korespodenciju glavnog državnog odvjetnika i sudaca odgovornih za procesuiranje savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića.

Predsjednica Hrvatske smatra kako je za sada riječ samo o insinuacijama jer je razgovarala sa svojim savjetnikom Galićem koji joj je rekao kako je spreman dati iskaz i surađivati sa istražnim organima. Poručila je kako vjeruje u trodiobu vlasti te kako je taj posao potrebno prepustiti nadležnim institucijama.

Govoreći o aferi "Hotmail", u kojoj je otkrivena korespodencija elektroničkom poštom autora "lex Agrokora" sa smijenjenom ministricom gospodarstva Martinom Dalić, predsjednica je istaknula kako je riječ o „skupini ozbiljnih državnih dužnosnika koji su komunicirali putem nedopustivih sredstava komunikacije u izradi jednog zakona koji je bio ključan za stabilizaciju hrvatskog gospodarstva“.

Kolinda Grabar-Kitarović je, između ostalog, izjavila kako je prerano govoriti o mogućoj kandidaturi za još jedan predsjednički mandat, s obzirom na to da je do predsjedničkih izbora preostalo nešto više od godine dana.

-Ovo je trebala biti godina reformi, bez izbora i predizbornih kampanja, a mi smo je potrošili, jedan dio na afere, jedan dio na spekulacije oko izbora - kazala je.

-Afere ne mogu nahraniti ljude - poručila je predsjednica Hrvatske ukazujući na veću važnost gospodarskih problema, na iseljavanje mladih, nezaposlenost i male plaće.

-Nekoliko pojedinaca koji su možda zloupotrijebili sustav ne predstavlja državu - zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je svjesna nepovjerenja hrvatskog građana u institucije države i brojnih negativnih trendova, ali kako je nepotrebno rješavati aferu po aferu u javnosti, već ih rješavati putem zakona i nadležnih institucija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.