open-navfaktor-logo
search
Marš mira
Građani Novog Sarajeva krenuli prema Nezuku
Općina Novo Sarajevo organizovala je besplatno učešće zainteresovanih građana na tradicionalnom Maršu mira i obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
08.07.2019. u 13:30
get url
text
Novo Sarajevo marš mira
Novo Sarajevo marš mira

Više od 80  građana iz općine Novo Sarajevo krenulo je autobusima do Nezuka gdje će sa priključiti ostalim učesnicima Marša mira – Srebrenica 2019. 

Općina Novo Sarajevo organizovala je besplatno učešće zainteresovanih građana na tradicionalnom Maršu mira i obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Marš će trajati tri dana, a Općina je obezbijedila svu potrebnu logistiku, hranu i osvježenje za prijavljene učesnike.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo ispratio je učesnike marša istakavši da su ciljevi marša spriječiti falsifikovanje historijskih činjenica i čuvanje istine od zaborava.

Novosarajevska grupa učesnika Marša krenula je prema Nezuku, a u naredna tri dana kretat će se slijedećim rutama:

Nezuk–Boljkovica-Parlog-Crni Vrh-Snagovo-Liplje-Jošanica-Dona Kamenica-Bakrači-Glodi-Udrč-Cerska–Kaldrmica-Đugum-Mravinjci-Burnice- Kameničko Brdo-Ravni Buljim-Jaglići- Šušnjari-Budak-Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje brdsko-planinske predjele (Udrč 1.043 metra), gusto pošumljene predjele s potocima. Navedene lokacije su mjesta na kojima je vršeno masovno pogubljenje zarobljenih Bošnjaka sa obilježenim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.