open-navfaktor-logo
search
Hrvatski ministar
Grlić Radman ne krije da vrše pritisak na Bošnjake: Dobio sam saglasnost Moskve za izmjene Izbornog zakona BiH
Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman danas je u Saboru Hrvatske odgovarajući na zastupničko pitanje Ermine Lekaj Prljaska o tome kako se Hrvatska brine o interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini, s obzirom na trenutnu političku situaciju, podsjetio da je u decembru prošle godine bio u posjeti BiH.
19.01.2022. u 16:00
get url
text

Kazao je da je Hrvatska jedna od rijetkih članica Evropske unije koja direktno posvećuje izuzetnu pažnju stabilnosti i funkcionalnosti BiH sa kojom dijeli najdužu granicu.

VEZANI TEKST - Dodik i Čović ruski igrači: Podrška "legitimnom predstavljanju" i etničkoj podjeli BiH

- Izmjena Izbornog zakona jedini je temelj i jedina garancija stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine. I Moskva je zainteresirana za to, razgovarano je o promjeni Izbornog zakona u BiH za šta sam dobio njihovu saglasnost - rekao je Radman Grlić.

Prije dva dana, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u Moskvi se susreo s Grlićem Radmanom, a teme razgovora bile su Zapadni Balkan, jugoistočna Evropa i sigurnost i stabilnost Evrope. Lavrov je pojasnio da su razgovarali, između ostalog, o situaciji u Bosni i Hercegovini.

- U duhu slova Dejtonskog sporazuma, BiH je jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sada je nužno raditi na izmjeni Izbornog zakona koji će ukloniti sve oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu, kako bi se omogućio politički legitimitet predstavljanja konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima, Predsjedništvu BiH i Domu naroda - pojasnio je Grlić Radman stav svoje države.

- Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskohercegovačkih Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar - rekao je Lavrov, naglašavajući potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.