Ovakav zaključak su i predložili delegati ovih stranaka.

Oni koji ga nisu pdržali nazvali su ga političkim i predizbornim.

Usvajanju zaključka je prethodila rasprava. 

Rezultati glasanja

Delegat Asim Sarajlić (SDA), kazao je da politički razumije ovakav prijedog, te da je traženje smjene Turković najavio i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, na svom twitter nalogu.

Dodao je da je činjenica da odavno agilnijeg i sposobnijeg ministra vanjskih poslova nismo imali.

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda, istakao je da je Turković sve obratno od onoga što je navedeno u zahtjevu za njenu smjenu, da je aktivna i profesionalna ministrica i da ničega samovoljnog nema u njenom djelovanju. Dodao je da se drži stragija, zakona, Ustava, a to što se te stragije nekome ne dopadaju je druga stvar.

Istakao je da Predsjedništvo BiH nikada nije kritiziralo ono što ona radi, osim pojedinih članova koji rade sve ono što se Turković inputira, mileći pritom na Milorada Dodika.

- Kad tražite da se nekoga smijeni budite konkretni. Nisam čuo šta je to uradila, gdje je prekršila zakon, Ustav, strategije. Da imate kazali biste - rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i dopredsjedavajući Doma naroda, komentirao je da se slaže da Turković nikada ništa nije uradila samoinicijativno, već da je siguran da sve dogovara unutar stranke.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) ustvrdila je da je Turković radila "na mig jedne stranke" i da je ovaj prijedlog da se pokrene njena smjena "osveta nas koji nismo bili zastupljeni tamo gdje nam je bilo stalo da budemo zastupljeni".

Delegat Zlatko Miletić ocijenio je da ,ovaj potez pred kraj mandata nije moralan ni etičan, dok je Mladen osić (SDS) kazao da je predizborni i da Turković neće biti smijenjena niti je to bila namjera.